Μόνο ένας δανειολήπτης πέτυχε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την τράπεζα!

Την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στη ρύθμιση χρεών, περιγράφει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, τονίζοντας ότι μόνο μία περίπτωση είχε θετική έκβαση, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει δαπάνες 1,5 εκατ. ευρώ.
 
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: “Η εν λόγω προσπάθεια πραγματοποιείται στο πλαίσιο δημόσιου Προγράμματος συνολικής δαπάνης 1,5 εκατ. ευρώ για αμοιβές προς συμβεβλημένους δικηγόρους-μέλη Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεις Καταναλωτών, καθώς και με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ο οποίος χωρίς καμία επιχορήγηση εκτελεί επιπλέον το επιτελικό έργο της συλλογής συγκεντρωτικών στοιχείων για τον αριθμό και την έκβαση των υποθέσεων”.
 
Συγκεκριμένα από τα μέχρι σήμερα στοιχεία που διαθέτει η Αρχή, 14 μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, γνωρίζουμε ότι:
 
  • Οι αιτήσεις στις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαδικασιών για την απόπειρα επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού των οφειλετών με τους πιστωτές τους με τη συνδρομή Δικηγορικών Συλλόγων και Ενώσεων Καταναλωτών ανέρχονται σε 2.194.
  • Για τις αιτήσεις αυτές, στους συνδράμοντες φορείς δικηγόρους και Ενώσεις Καταναλωτών ως αποζημίωση από τα κονδύλια του Προγράμματος αντιστοιχούν έως αυτή τη στιγμή περίπου 100.000 ευρώ.
  • Αίσια έκβαση επίτευξης συμβιβασμού έχει υπάρξει μέχρι στιγμής σε μία μόνο περίπτωση.
  • Κρίνοντας από τους αριθμούς, συμπεραίνεται ότι: Οι πιστωτές, τραπεζικά ιδρύματα ως επί το πλείστον, εμφανίζουν μια σχεδόν καθολικά αρνητική στάση απέναντι στην προοπτική του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους οφειλέτες-καταναλωτές.
  • Δεδομένης αυτής της αρνητικής στάσης των πιστωτών, οι προοπτικές επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού στις υπόλοιπες 2.471 αιτήσεις στις οποίες επί του παρόντος εκκρεμεί η ολοκλήρωση του κύκλου των σχετικών διαδικασιών εκτιμώνται σχεδόν μηδενικές.
  • Η εξωδικαστική ρύθμιση χρεών είναι μια διαδικασία αρκετά δαπανηρή για το κράτος, ιδιαιτέρως εν μέσω της τρέχουσας δυσάρεστης οικονομικής συγκυρίας, λαμβανομένου υπόψη ότι έχει αποδειχτεί παντελώς αναποτελεσματική για τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες.
24h NewsRoom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *