Μικρή παρά – κυβέρνηση δανειστών ετοιμάζεται να κάνει η τρόικα στην Αθήνα

Από εδώ το έχουν από εκεί το πηγαίνουν οι τοκογλύφοι δανειστές μας το ξεφούρνισαν το μυστικό. Θέλουν να δημιουργήσουν στην Αθήνα μια πολυμελή ομάδα τεχνοκρατών που θα παίζει το ρόλο της ελεγκτικής (ξενόφερτης) κυβέρνησης, από την οποία η όποια εγχώρια κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές που φυσικά θα γίνουν όταν τις εγκρίνει ο Σόιμπλε, θα παίρνει εντολές ή πιο κομψά εγκρίσεις οικονομικών προγραμμάτων. Αυτή λέγεται ότι είναι η άποψη του Eurogroup.

Ώ! του θαύματος την ίδια ακριβώς ιδέα έχει και ο Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος θέλει να κάνει ανασχηματισμό και να φέρει τεχνοκράτες υπουργούς, προφανώς τέτοιους όπως τον ίδιο, ο οποίος σαν επίσημος οικονομικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου έλεγε επίσημα όχι στην αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) γιατί αυτό θα ληφθεί ως χρεοκοπία από τις αγορές και σήμερα ως πρωθυπουργός το πραγματοποιεί.

Μεγαλύτερο έλεγχο επί της διαχείρισης του δεύτερου δανειακού πακέτου στην Ελλάδα ζητούν οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τα σημερινά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αναφέρονται στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης των υπουργών του Εurogroup.

To Reuters σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε και στις τελευταίες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες για την παροχή του δανείου των 130 δισ. ευρώ όμως σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται (χωρίς να κατονομάζει) το πρακτορείο «η Ελλάδα έχει ακόμα αναπάντητα ερωτήματα».

«Οι έλληνες πολιτικοί ηγέτες έχουν τη φήμη ότι δουλεύουν εξαντλώντας τις προθεσμίες ή και υπερβαίνοντας τα χρονοδιαγράμματα με αποτέλεσμα να αυξάνουν τις ανησυχίες του Εurogroup για αθέτηση της υπόσχεσης πλήρους εφαρμογής των μέτρων λιτότητας μετά τις εκλογές που αναμένονται τον Απρίλιο» σημειώνει το Reuters.

To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται σε «διχογνωμία μεταξύ των ευρωπαίων πιστωτών της Ελλάδας» αλλά και στην απαίτησή τους για μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο που θα δαπανηθούν τα χρήματα του νέου δανείου. Εκτός από τους Γερμανούς και οι αντιπροσωπείες της Ολλανδίας και της Φινλανδίας τηρούν σκληρή στάση έναντι στης Αθήνας καθώς συντάσσονται με την πρόταση να παραταθεί η χορήγηση του δανείου μέχρι να πραγματοποιηθούν εκλογές, σημειώνει το Bloomberg. Προκειμένου να αποφευχθεί ελληνική χρεοκοπία ενόψει της λήξης των ομολόγων του Μαρτίου, θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση ένα ενδιάμεσο δάνειο (bridge loan) αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Ομως το βασικό ζήτημα που εγείρουν οι συγκεκριμένες χώρες (εκφράζοντας εν πολλοίς και άλλους εταίρους) είναι το αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει (μετεκλογικά) όλα όσα υποσχέθηκε με τις επιστολές των ηγετών που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση. «Σε τελική ανάλυση το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στους όρους και να βγάλει την οικονομία από τον κατήφορο» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Η Wall Street Journal υπογραμμίζει ότι ακριβώς λόγω των έντονων αμφιβολιών των ευρωπαίων υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές εντός του Εurogroup η πρόταση «για μια συνεχή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα με ενισχυμένο προσωπικό και εξουσίες».Επίσης, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η γαλλογερμανική ιδέα των Μέρκελ καιΣαρκοζί για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα διοχετεύονται χωρίς άλλη παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης χρήματα από το δεύτερο πακέτο προκειμένου να εξοφλούνται οι τόκοι του δανείου. «Τα δύο αυτά ζητήματα δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα αλλά θα πρέπει να διευθετηθούν πριν προχωρήσουμε τις διαδικασίες» δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην αμερικανική εφημερίδα.

Τη διασφάλιση της τήρησης των συμφωνηθέντων από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις και μετά τις εκλογές, προτάσσει, για μία ακόμη φορά ως βασική προτεραιότητα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο ολλανδός ομόλογος του Γιαν Κιις ντε Γιάγκερ ζητεί η συμφωνία για το νέο δάνειο να κλείσει μετά τις εκλογές στην Ελλάδα.

«Η βοήθειά μας έχει μακροπρόθεσμη βάση και το ίδιο πρέπει να ισχύει και γα τις μεταρρυθμίσεις», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Ostsee Zeitung και αναφέρει ότι, το τελευταίο διάστημα, διαπιστώθηκε πως είναι πιο εύκολο να υπόσχεται κανείς, παρά να εφαρμόζει.

«Αυτό είναι πρόβλημα», προσθέτει. Εκφράζει, ωστόσο, την κατανόησή του για τους φόβους και τις ανασφάλειες των ελλήνων πολιτών, αλλά υπενθυμίζει ότι οι γερμανοί πολιτικοί έχουν ευθύνη έναντι του γερμανικού κοινοβουλίου και των γερμανών φορολογουμένων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο, σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα Financieele Dagblad.

«Ιδανικά, θα ήθελε κανείς να έχει να κάνει με μία ηγεσία για την οποία θα ξέρει ότι θα υποστηρίξει το πακέτο βοήθειας μετά τις εκλογές», είπε. «Για τον λόγο αυτόν είναι προτιμότερο να περιμένουμε μέχρι μετά τις εκλογές. Τότε θα μπορούμε να διαπραγματευθούμε αυτή τη δέσμευση με τη νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο» ανέφερε, απαντώντας στο ερώτημα αν θεωρεί ότι μία συμφωνία θα υπογραφεί με την ελληνική κυβέρνηση πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Ο Γιαν Κις ντε Γέγκερ υποστήριξε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει όλα τα μέτρα που έχουν ζητηθεί σε αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας. «Απλώς, οι όροι μας δεν έχουν εκπληρωθεί», λέει.

www.greekmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *