Μείωση μισθών στο 27% των επιχειρήσεων

Μείωση μισθών στο 27% των επιχειρήσεων για το β’ εξάμηνο του 2011, ενώ για το 2012 προβλέπονται μηδενικές αυξήσεις σε 6 στις 10 ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες, σύμφωνα με έρευνα μισθολογικών αυξήσεων της Aon Hewitt, στην οποία τονίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχει μια στροφή στην εκ περιτροπής εργασία και στη μερική απασχόληση.

Τα αποτελέσματα σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος αμοιβών και παροχών της Αon Hewitt κ. Γ. Τσιλιγιάννη, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και όπως υπογραμμίζει «6 στις 10 επιχειρήσεις θα παγώσουν τους μισθούς και για το 2012, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό (27%) προχώρησε σε μειώσεις αποδοχών για ορισμένα επίπεδα εργαζομένων το δεύτερο εξάμηνο του 2011».

Ένα ακόμα αποθαρρυντικό στοιχείο της έρευνας κατά τον κ. Τσιλιγιάννη, αφορά στις αυξήσεις μισθών. Ενώ στην Ευρωζώνη 9 στις 10 επιχειρήσεις θα προβούν σε αυξήσεις το 2012, στην Ελλάδα η αναλογία είναι μόνο 3 στις 10, με το ποσοστό αύξησης να μην ξεπερνά το 2,3%, ποσοστό 25% χαμηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί το φθινόπωρο του 2011.

Η Ελλάδα υστερεί σημαντικά σε αυτήν την ποσοστιαία αύξηση, καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, με «πρωταθλητές» το Βέλγιο και την Αυστρία με αυξήσεις της τάξης του 3,3%, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 3%, η Ιταλία με 2,9%, η Ισπανία με 2,7% και η Ιρλανδία με 2,6%.

Η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που μέχρι σήμερα ακούγεται έντονα και αφορά στις μορφές απασχόλησης, όπου τα στοιχεία δείχνουν πως αρκετές επιχειρήσεις στρέφονται πράγματι στην εκ περιτροπής εργασία και στη μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής, ιδιαίτερα σε κλάδους που πλήττονται έντονα.

«Αυτό», υπογραμμίζει ο κ. Τσιλιγιάννης, «δημιουργεί επιπρόσθετη ανασφάλεια στα στελέχη των εταιρειών, τα οποία φοβούνται το ντόμινο των ανακατατάξεων που θα προκληθεί. Συγκεκριμένα εκφράζονται έντονοι φόβοι μήπως οι αναμενόμενες μειώσεις των κατώτατων μισθών συμπαρασύρουν και εκείνους των υψηλότερων βαθμίδων».

www.tovima.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Μείωση μισθών στο 27% των επιχειρήσεων”

 1. Υπάρχει κανείς, που πιστεύει ότι σε 6-8 μήνες από σήμερα, ο μέσος Έλληνας θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει τα χρέη του;

   

  1. Γιατί μπορεί σήμερα να τα αποπληρώσει; το ένα στα τέσσερα κόκκινα δάνεια μου κάνει κάτι σαν τις εκλογές που έκανε το ΠΑΣΟΚ  οι τράπεζες μοιάζουν με νεκροταφεία με τα δρακουλάκια στους γκισέδες  να περιμένουν να ρουφήξουν αίμα…
    

   1. Το ένα στα τέσσερα, μην το πολυπιστεύεις σαν είδηση.

    Μην είναι τελικά ένα στα τέσσερα αυτά που πληρώνονται.

    Εγώ γύρω μου, στη γειτονιά μου, βλέπω όλους να έχουν πρόβλημα. Τουλάχιστον με 20 άτομα που μιλάω.

    Το πρόβλημά είναι ότι δεν μπορώ να εντοπίσω τους υπόλοιπους 60 που πληρώνουν κανονικά.

    χα χα χα

    1. Εγώ δεν γνωρίζω κανένα πλέον που να πληρώνει κανονικά το δάνειό του! Κανένα, και ξέρω πάρα πολλούς ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *