Βαθιά ύφεση στην Ελλάδα και ανάπτυξη από το 2014 προβλέπει το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο αναφέρει ότι στην Ελλάδα και την Πορτογαλία όπου εφαρμόζονται προγράμματα διάσωσης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, όπως και στην Ιταλία και την Ισπανία, «η ύφεση θα είναι βαθύτερη και η ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει μόλις το 2013». (Διαβάστε ολόκληρη την εξαμηνιαία έκθεση του Ταμείου)
Το ΔΝΤ βλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει για το 2011 στο 6,9% και φέτος στο 4,7%, ενώ μηδενικός θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης για ολόκληρο το 2013. Ο πληθωρισμός θα πέσει για το 2012 στο 0,5% από 3,1% πέρσι και το 2013 θα μειωθεί στο 0,3%. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για την ανεργία που φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 19,4% και θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα και του χρόνου.
Προειδοποίηση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη
Το ΔΝΤ αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και εφεξής προδικάζει πως η ύφεση το 2012 θα κινηθεί ελαφρώς καλύτερα από το προβλεπόμενο, με το ΑΕΠ της να υποχωρεί μόλις κατά 0,3% έναντι του προηγουμένως προγνώσιμου 0,5%.
«Η ύφεση αναμένεται να είναι λιγότερο βαθειά και με μικρότερη διάρκεια στις περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης, έχοντας γνώση πως η εμπιστοσύνη και οι συνθήκες στις αγορές έχουν βελτιωθεί ήδη και πως η ζήτηση που προέρχεται από άλλες περιοχές αναμένεται να ενισχυθεί» υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεση του.
Το Ταμείο προβλέπει μία επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά από το δεύτερο μισό του 2012, έπειτα από την αναδίπλωση του ΑΕΠ κατά 0,5% στο πρώτο εξάμηνο.
Οι διαπιστώσεις προοιωνίζονται ακόμη καλύτερες για το 2013, σύμφωνα με τις οποίες η Ζώνη του Ευρώ θα καταγράψει ανάπτυξη κατά 0,9% έναντι 0,8%.
Παρόλα αυτά, το Ταμείο προειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο επαναφοράς στην κρίση χρέους «όσο τα θεμελιώδη προβλήματα της Ευρωζώνης δεν επιλύονται».
Σύμφωνα με τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ, οι δύο κύριες οικονομίες της ευρωζώνης θα καταγράψουν ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη από την προβλεπόμενη για το 2012, με το ΑΕΠ της Γερμανίας να αυξάνεται στο 0,6% (από 0,3% που προέβλεπε τον Ιανουάριο το Ταμείο) και το αντίστοιχο της Γαλλίας να διαμορφώνεται στο 0,5% (από το 0,2% της προηγούμενης πρόβλεψης).
Λιγότερο απαισιόδοξο εμφανίζεται το ΔΝΤ και για την Ιταλία: η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ζώνης ναι μεν θα βρίσκεται στη δίνη της ύφεσης το διάστημα 2012-13, αλλά με ποσοστά χαμηλότερα από τα προβλεπόμενο: τουτέστιν το ιταλικό ΑΕΠ το 2012 θα υποχωρήσει κατά 1,9% και όχι κατά 2,2%, όπως προβλεπόταν τον Ιανουάριο, ενώ για το 2013 το ποσοστό της ύφεσης αναθεωρήθηκε στο 0,3% από το 0,6%).
Απεναντίας, λιγότερο ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για την οικονομία της Ισπανίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών μέσα στην ευρωζώνη, καθώς το ΔΝΤ προδικάζει μία υποχώρηση του ΑΕΠ της κατά 1,8% (έναντι 1,7% των προβλέψεων του Ιανουαρίου).
Εν τούτοις, η χώρα ενδέχεται να εξέλθει από την κρίση το 2013 και να βιώσει μια στασιμότητα στις οικονομικές δραστηριότητές της, με το ΑΕΠ σε ελαφρά άνοδο κατά 0,1% (έναντι ύφεσης 0,3% που προβλεπόταν προηγουμένως).
Το ΔΝΤ μιλώντας για ανάπτυξη στην Ελλάδα, εννοεί την οποιαδήποτε απειροελάχιστη βελτίωση, μετά την πλήρη ισοπέδωση της χώρας και των Ελλήνων!
Με μισθό 200 Ευρώ, μία αύξηση των 20 Ευρώ, είναι αύξηση 10% !!!! Επιτυχία …!
Με το ΑΕΠ μειωμένο συσσωρευτικά κατά 30%, μία άνοδος 0,3% είναι … εντυπωσιακή!
Ρε δεν πάνε στο διάολο λέω εγώ ….