Μάστιγα οι τοκογλύφοι

Επιτακτική όσο ποτέ είναι η ανάγκη να μπει άμεσα «φρένο» από την Πολιτεία στην έξαρση της παραοικονομίας και να κοπεί η δράση των λογής –λογής τοκογλύφων, που «χτυπούν» καθημερινά και στην Ήπειρο, απομυζώντας από πολίτες και κυρίως από μικρομεσαίους επιχειρηματίες ακόμη και το τελευταίο ευρώ που τους έμεινε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι 8 στους 10 μικρομεσαίοι χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να διατηρήσουν τα καταστήματά τους. Τι γίνεται όμως σε όσους τελειώνουν τα αποθεματικά ή οι φίλοι τους δεν έχουν άλλα χρήματα να τους δανείσουν;

Δυστυχώς, μέσα στην απόγνωση και στην ανάγκη να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους –από τα οποία ζουν τις οικογένειές τους- πολλοί οδηγούνται στους τοκογλύφους, ακόμη και για μικρά ποσά – 1000 ή 2000 ευρώ- και τότε ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος, που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν έχει τέλος.

 

Δυσβάστακτοι όροι…

Οι τοκογλύφοι, που διαθέτουν κάποιο όχι ιδιαίτερα μεγάλο κεφάλαιο, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική κατάρρευση, αλλά και το γεγονός, ότι οι Τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, βρίσκουν σε μεγάλη ανάγκη κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν τα καταστήματά τους, να είναι στο χείλος του γκρεμού και κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να τα σώσουν.

Τους πλησιάζουν οι ίδιοι ή μέσω αντιπροσώπων τους, πρόθυμοι να τους διαθέσουν ένα ποσό που θα τους διευκόλυνε στις άμεσες υποχρεώσεις τους, όμως αυτή η… προσφορά γίνεται με δυσβάστακτους όρους για όσους πέσουν στα δίχτυα τους. Σχεδόν πάντα, πρέπει να επιστρέψουν στους τοκογλύφους, το ποσό που δανείστηκαν αυξημένο τρεις, τέσσερις ή και πέντε φορές, αφού οι τόκοι είναι υπέρογκοι.

 

Δίχτυ προστασίας…

Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να πει κανείς, ότι η παραοικονομία απειλεί να τινάξει στον αέρα την πραγματική οικονομία και ότι η Πολιτεία άμεσα θα πρέπει να αφήσει στην άκρη την πολιτική των συνεχών φόρων, οι οποίοι εν πολλοίς ευθύνονται για τις «χρυσές δουλειές» που κάνουν οι τοκογλύφοι και στην Ήπειρο. Πρέπει το Κράτος να απλώσει δίχτυ προστασίας και ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να δώσει λύσεις στο αδιέξοδο που καθημερινά πολλοί Ηπειρώτες επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν.

Το ανησυχητικό είναι ότι και στην περιοχή μας πολλοί περισσότεροι απ’ όσους έχουν πέσει στην παγίδα των τοκογλύφων, είναι έτοιμοι να ενδώσουν στις πιέσεις που συχνά –πυκνά δέχονται από αυτούς!

Αυτό, καταδεικνύει το σημείο απόγνωσης στο οποίο έχουν φθάσει. Όμως, όπως λένε αναλυτές της αγοράς: «Από το να πέσουν σε αυτό το φαύλο κύκλο και να δανείζονται χρήματα, με υπέρογκους τόκους, τους οποίους σχεδόν ποτέ δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν, είναι προτιμότερο να βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους».

 

Άμεσα χρήματα!..

Ποια είναι λοιπόν η άμεση λύση, αυτή δηλαδή που θα βάλει τέλος στη γάγγραινα της τοκογλυφίας στην Ήπειρο; Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πρέπει άμεσα να ανοίξει η στρόφιγγα των τραπεζών, οι οποίες τώρα, υπό το φόβο της χρεοκοπίας, όχι μόνο δεν δίνουν χρήματα, αλλά με δυσκολία προχωρούν και σε ρυθμίσεις δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που οι ίδιες έχουν χρηματοδοτήσει!

«Ο κόσμος και ειδικά οι μικρομεσαίοι πρέπει να αισθανθούν και πάλι, ότι οι Τράπεζες θα τους διευκολύνουν στις υποχρεώσεις τους. Ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλο σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία» σημειώνουν καταστηματάρχες, που υπογραμμίζουν, ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η κατάσταση στην οικονομία, τότε πολλοί θα βρεθούν να χρωστάνε, όχι μόνο στο Κράτος, αλλά και στις Τράπεζες και βεβαίως στους τοκογλύφους! «Τότε, δεν θα μας σώζει ούτε ένα θαύμα!» λένε χαρακτηριστικά.

 

Απαισιοδοξία…

Η ανάγκη που υπάρχει άμεσα η Πολιτεία να δώσει λύση στη μάστιγα των τοκογλύφων απορρέει και από το γεγονός, ότι μεταξύ των πολιτών μεγαλώνει καθημερινά η απαισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας μας.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που δημοσιεύθηκε μόλις χθες, παρά την επικύρωση από τη Βουλή του νέου Μνημονίου, η αβεβαιότητα για την οικονομική πορεία της χώρας παραμένει έντονη, καθώς η δανειοδότηση της Ελλάδας συνδέεται με το οδυνηρό πρόγραμμα διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα εντείνουν την ύφεση και την ανεργία και θα οδηγήσουν στην απόγνωση χιλιάδες πολίτες και στην Ήπειρο.

 

Πτώση…

Την ίδια ώρα, η απαισιοδοξία κυρίως των μικρομεσαίων, αυτών δηλαδή που και στην Ήπειρο αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, εντείνεται απο τα απογοητευτικά ποσοστά, στα οποία κινήθηκαν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), στα Γιάννινα και στην Ηγουμενίτσα η αγοραστική κίνηση μειώθηκε έως 45%, κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ σε Άρτα και Πρέβεζα η κίνηση κατακρημνίστηκε στο 60%! Επίσης, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στην Παραμυθιά η κίνηση μειώθηκε έως 40%.

Είναι δεδομένο, ότι όλοι οι άνθρωποι της αγοράς θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο και έχουν καταδικάσει την αγορά.

 

www.proinoslogos.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Μάστιγα οι τοκογλύφοι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *