Κ. Πουπάκης: Ζητά “κούρεμα” σε δάνεια και τιμές

Τελευταία ενημέρωση την 14 Μαρ 2012 — 16:12

Τη διαγραφή μέρους των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μείωση στις τιμές των προϊόντων έχει ζητήσει με ερωτήσεις του ο ευρωβουλευτής Κώστας Πουπάκης, μέλος της επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο κ. Πουπάκης δήλωσε μεταξύ των άλλων ότι «οι Έλληνες καταναλωτές είναι «θύματα» ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου. Οι αλλεπάλληλες «επιδρομές» στο οικογενειακό εισόδημα έχουν εξανεμίσει την αγοραστική τους δύναμη στα όρια της επιβίωσης.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ χιλιάδες είναι οι άστεγοι στους δρόμους και στα συσσίτια. Εκεί έχουν οδηγήσει η παρατεταμένη ύφεση, το αυξανόμενο κόστος των βασικών ειδών διατροφής, η «επιδημία» των λουκέτων στην αγορά, η ανεργία που αγγίζει το 21%, οι φοροεπιδρομές, τα χαράτσια καθώς και το συνεχές «κούρεμα» σε μισθούς και συντάξεις».

Όπως ανέφερε ο ίδιος επικαλούμενος εκτιμήσεις της Eurostat, η καταναλωτική δαπάνη των Ελλήνων σημειώνει αρνητικό ρεκόρ, μειωμένη κατά 6,2% το 2011 ενώ αναμένεται ότι θα υποστεί περαιτέρω μείωση της τάξης του 4,3% το 2012.

Για να συμπληρώσει ότι «σε αυτήν την πρωτόγνωρη για την Ελλάδα κατάσταση, σε καιρό ειρήνης, εντείνονται οι συνθήκες ανασφάλειας αλλά και αδυναμίας των καταναλωτών να ανταποκριθούν επαρκώς σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις αφού για να τα βγάλουν πέρα στερούνται ακόμα και βασικά είδη διατροφής».

Για τον λόγο αυτό όπως σημειώνει «στις έκτακτες ανάγκες χρειάζονται έκτακτα μέτρα. Θα πρέπει να υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με διαγραφή μέρους οφειλών, γεγονός που θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα και την κατανάλωση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ισλανδίας. Η συγκεκριμένη χώρα προχώρησε σε «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών ύψους ρεκόρ που ανέρχεται στο 13% του ΑΕΠ της».

Σύμφωνα με τον κ. Πουπάκης, «οι Έλληνες καταναλωτές έχουν δύναμη και το αποδεικνύουν. Ο οικονομικός «στραγγαλισμός» που υφίστανται καθημερινά τους αναγκάζει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δώσουν οι ίδιοι λύσεις, αφού η οργανωμένη Πολιτεία αδιαφορεί. Το κίνημα για φθηνότερα προϊόντα που εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα αποτελεί την απάντηση των καταναλωτών στις κερδοσκοπικές πρακτικές που λυμαίνονται την αγορά, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα για ορθή και δίκαιη λειτουργία της αγοράς, χωρίς καπέλα στις τιμές των προϊόντων».

www.euro2day.gr

24 σχόλια σχετικά με το “Κ. Πουπάκης: Ζητά “κούρεμα” σε δάνεια και τιμές”

 1. Χθες το βράδυ, μιλούσα με πολύ φίλο, διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλη τράπεζα. Μου επιβεβαίωσε τα περί ζυμώσεων “κουρέματος”, και ότι είναι επίγνωση όλων εντός του συστήματος, ότι είναι αναπόφευκτο να γίνει. Τα κόκκινα δάνεια, μου δήλωσε, έχουν ξεφύγει πλέον …

  Συμπληρώνω εδώ, την πρόθεση της Black Rock, να επανέλθει με νέο έλεγχο στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς εκτίμησε ότι η πρόσφατη έκθεσή της ΔΕΝ έχει συμπεριλάβει όλες τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών! Κοινώς, οι εδώ τραπεζίτες, μάλλον έκρυψαν αρνητικά στοιχεία …. Θα κλάψουνε μανούλες!!! χα χα χα και χε χε χε !

 2. Spiridio μακάρι να έχεις δίκιο, αλλά επέτρεψέ μου να έχω κάποιες ενστάσεις / αμφιβολίες. Οπου ακους πολλά κερασια μην κρατάς καν καλάθι. Εξηγούμαι. Γιατί να θέλουν οι τράπεζες να χάσουν χρήματα? ποιός θα τα αναπληρώσει? Δεν πρόκειται για μη κερδοσκοπικά ιδρύματα , αλλά για ακριβώς το αντίθετο. Ποιός θα τις πιέσει να το κάνουν, αφού είναι ιδιωτικές εταιρειες? Το κράτος το διεφθαρμένο με τα επίσης σάπια κόματα που δανείζεται απο αυτές? οι κάτοχοι μετοχών αυτών? ή μήπως οι…. ταμίες? Δεν πιστεύω σε κουρέματα και άλλα συναφή. Θεωρώ ότι   είναι μια πολή καλή φήμη που λόγω του περιεχομένου της, αναμασάται με μαεστρία, εξαπλώνεται, δίνει ψεύτικες ελπίδες και λειτουργεί σαν βαλβίδα χύτρας για εκτόνωση του λαικού μένους  ενω ταυτόχρονα κερδίζεται χρόνος μεχρι να εξαντληθούν τα όρια υπομονής.
  Αλλά ακόμη και σε περίπτωση που γίνει κάτι, αυτό δεν θα είναι καθολικό, αλλά ειδικά επεξεργασμένο και θα αφορά ελάχιστους. Επίσης αμφισβητώ φήμες και ειδήσεις τυπου “μου το είπε ο μπατζανάκης μου, ο κουμπαρος μου, ο περιπτερας, ο διευθυντής  υποκαταστήματος τράπεζας στην ανω ραχούλα”, αλλά και δηλώσεις πολιτικών , συνδικαλιστών και οργανώσεων του καταναλωτη (δεν δεσμεύονται, δεν έχουν πολιτικό κόστος, κάνουν απλές διαπιστώσεις ότι τα νοικοκυριά έχουν παραχρεωθεί και κάτι πρέπει να γίνει. Χαιρω πολύ). Απλά αυτή η φημολογια που διασπείρεται εύκολα (σε όλους αρέσει ο βαυκαλισμός και η αισιοδοξία ακόμα κι αν δεν έχει ρεαλιστικό υπόβαθρο), αφήνεται να θεριέψει, γιατί -μην ξεχνάμε- οι καλπές σε λίγο θα ανοίξουν. Και ως γνωστόν οι πολιτικοί τάζουν. και ως γνωστόν τα κορόιδα τρωνε αμάσητα ότι τους σερβίρουν. Φρουδες ελπίδες λοιπόν, αλλά μακάρι να έχω άδικο και να διαψευστώ. Εως τότε αμφισβητώ με την κοινή λογική και γνώση ενός ανθρώπου που διαμένει ελλάδα και ξέρει απο ΄πρώτο χέρι όντας πολίτης αυτής της χώρας πως λειτουργεί η δικαιοσύνη πάνω στην κοινωνική αδικια.

  1. Όλα σωστά, λογικά, και αποδεκτά, που έγραψες!!!

   Απλά, μετέδωσα μία απλή πληροφορία που είχα. Αυτό κάνουμε εξάλλου εδώ, Ανταλλάσουμε πληροφορίες. ΜΟΝΟ τα γεγονότα θα αποδείξουν την ορθότητά τους.

  2. dk

   παίζω την κασέτα γρήγορα:

   PLAN A

   Χρωστάς 100.000, δίνεις μηνιαία δόση 700 ευρώ και έπεσε ο μισθός σου στο χιλιάρικο λόγω ύφεσης, την οποία προκάλεσαν τα πολιτικά τομάρια της χώρας..

   Τι κάνεις; Στάση πληρωμών, γιατί πρέπει να ζήσει η οικογένειά σου.

   Σε πρήζουν με τηλέφωνα και απειλές, αλλά εσύ μουλαρώνεις και τους στέλνεις στο διάολο.

   Άρα η τράπεζα δεν ξαναβλέπει δεκάρα από σένα.

   PLAN B

   Έρχονται τα ίδια πολιτικά τομάρια και κάνουν κούρεμα στα δάνεια.

   Ξαφνικά τους λατρεύεις και τους ξαναψηφίζεις.

   Από την άλλη μια δόση 100 ευρώ το μήνα, δέχεσαι να τη δίνεις, με την ελπίδα να εξοφκήσεις κάποτε και να μη σε πρήζουν.

   Άρα η τράπεζα αρχίζει πάλι να βλέπει λεφτά από εσένα.

   =======================

   Απορίες θα επιλύονται με 5 ευρώ.

   1. Χαχαχαχα! Τριήραρχέ μου, είσαι άπαιχτος!

    “Απορίες θα επιλύονται με 5 ευρώ.” Χαχαχαχαχαχαχα, έγραψες!

    Οφείλω να ομολογήσω ότι έχεις τεράστια υπομονή! Εγώ βαριέμαι να γράφω τα ίδια και τα ίδια ….

 3. βαζω το γραμμόφωνο.

  εχω δανειο 100.000 ευρώ. δίνω δόση 800. μειώνω τους μισθούς των υπαλλήλων μου, (οι πολιτικοί φρ’οντισαν για εμένα) και βγάζω άνετα παραπάνω χρήματα απο πριν. Συνεχίζω να πληρώνω κανονικά και με άνεση. υπάρχει κι αυτή η κατηγορία. Δεν πτωχευσαν όλοι. Επίσης υπάρχει και η κατηγορία με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει το ύψος του δανείου της , η οποία δεν θα σταματήσει να πληρώνει για ευνόητους λόγους. 

  1. Ωραία, πάμε παρακάτω.

   Στους 1000 δανειολήπτες, πόσοι θεωρείς ότι είναι μη πτωχευμένα αφεντικά και πόσοι κακοπληρωμένοι ή άνεργοι κοινοί θνητοί υπάλληλοι;

   Στους 1000 δανειολήπτες, πόσοι θεωρείς ότι έχουν ακίνητα μεγαλύτερης αξίας από τα χρέη τους; Προσοχή: Η ερώτηση είναι παγίδα. Αν απαντήσεις οι περισσότεροι, τότε αυτοί που απομένουν, δηλαδή οι λιγότεροι, δεν μπορούν να αγοράσουν στους πλειστηριασμούς, τα ακίνητα των περισσότερων.

   πάσα σε σένα

   1. Και πάλι, θαυμάζω την υπομονή σου …!

    ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ, ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΛΕΟΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ !!!

    1. Όχι αγαπητέ μου

     Αυτά πρέπει να γράφονται και να ξαναγράφονται, για να τα διαβάζουν όλο και περισσότεροι, για να αντιλαμβάνονται πως σκέφτονται τα διάφορα think tank.

     Ο dk μόνο χαζός δεν είναι. Εκφράζοντας όμως μια αντίθετη άποψη, δημιουργεί ευκαιρίες για καλούς διαλόγους.

  1. Πάντως καταλαβαίνεις το συλλογισμό μου, έτσι;

   Φυσικά αυτά είναι εκτιμήσεις. Δεν μα ς εγγυάται κανένας τίποτα.

 4. τον καταλαβαίνω. Ο συλλογισμός σου όμως εδράζει στην απώλεια της ακίνητης περιουσίας και στις κατασχέσεις. Απλή ερώτηση. Πως θα ονόμαζες κάποιον που του ανήκει η΄μισή ελλάδα σε ακίνητα? Προφανώς πλούσιο με βαρβάτο χαρτοφυλάκιο αν τα εκποιούσε -όχι απαραίτητα σε ελληνες-.. Κι αν γινόταν αυτό, με κάποιο μαγικό τρόπο (πολιτικές διεργασίες ισως?) , η αξία (η εμπορική) των ακινήτων θα αρχιζε να ανεβαινε.
  Το πρόβλημα μου είναι οτι δεν βλέπω τα προσεχη 1-2 χρόνια, αλλά πολύ μακρύτερα. Νομίζω ότι με καταλαβαίνεις. Σταματω εδώ για να μην εκνευρίζω με την αντίθετη άποψή μου και τον Spiridio. 

  1. Αυτός που του ανήκουν τα μισά ακίνητα σε μια Ελλάδα που θα πεινά για τα επόμενα 20-30 χρόνια, θα τον ονόμαζα κορόιδο. Κάτι σαν να πας να αγοράσεις οικόπεδα στη Σαχάρα.

   Και ως γνωστόν κορόιδα με λεφτά δεν υπάρχουν. Όσα υπήρχαν, αγόρασαν τα μισα ακίνητα της Βουλγαρίας και της Ουκρανίας.

   Εκτός και αν εσύ βλέπεις 70 χρόνια μακριά.

    

 5. Εμμένω στην άποψή μου. Δυστυχώς οι τράπεζες δεν πεινάνε. Κουρέματα δεν τους συμφέρει να γίνουν, καθολικά τουλάχιστον. Και ναι. οποιο ιδρυμα διαθέτει την μιση ακίνητη περιουσία κάποιας χώρας και έντεχνα με πολιτική παρέμβαση ανεβάσει τις εμπορικές αξίες, θεωρώ ότι είναι ή θα γίνει τα προσεχή 3-4 χρόνια-  ευκατάστατο και θα συνεχίσει την δουλειά που άρχισε. η οικονομία κάνει κύκλους. Ζητώ συγγνώμη για τον στυγνό ρεαλισμό και για το γεγονός της εκφοράς αντίθετης αποψης απο αυτής που ενστερνίζεται η πλειονότητα του φόρουμ.

 6. Αγαπητέ dk, δε με εκνευρίζεις.

  Η άποψή σου είναι σεβαστή, άλλα όπως και η δική μου, ή του begar, είναι απλά θεωρία επί του πληκτρολογίου! Όπως έγραψα παραπάνω, “ΜΟΝΟ τα γεγονότα θα αποδείξουν την ορθότητά τους”.

  Να προσθέσω όμως εδώ, την προ μηνός, συνομιλία (παρ’ όλο που δεν τις πιστεύεις) που είχα με άλλο καλό φίλο εντός μίας εκ των EUROBANK-ALPHA BANK. Δεν αναφέρω πιά από τις δύο για ευνόητους λόγους. Συζητώντας για τη διαφημισμένη συγχώνευση, μου είπε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει διότι αντιδρούν ΚΑΙ οι εργαζόμενοι! Όχι οι ταμίες, άλλα τα μεγαλοστελέχη, που δε θέλουν να αλλάξει το status quo εξουσίας και προνομίων που έχουν!

  Θέλω να πω ότι μέσα στην απόγνωσή μας “θεοποιούμε” τις τράπεζες, ενώ στην ουσία, και αυτές, είναι πολυσυλλεκτικοί και ευάλωτοι οργανισμοί.

  Ο διάλογος πάντως, ήταν καλός και επιθυμητός!

 7. Δεν διακατέχομαι απο απόγνωση και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εχω και μεγάλη σχέση με την λέξη Θεός και τα παραγωγά της και ως εκ τουτου δεν θεοποιώ οτιδήποτε. Εξέφρασα την άποψή μου ότι οι Τράπεζες διατηρούν ακόμη μεγάλη δύναμη (γι αυτές δεν  ενδιαφέρεται περισσότερο η Τρόικα κατά γενική ομολογία και για αυτές δεν νομοθετούν?, σε αυτές δεν έδωσαν τα πακέτα διάσωσης χωρίς όρους ή με όρους που καταπατήθηκαν και κανένανς δεν τους τράβηξε το αυτί? για αυτές δεν παίρνουμε τα δάνεια? αυτές δεν προστατευούν? αυτές δεν θέλουν να σώσουν? σε αυτές δεν χρωστά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού?), και δεν τις συμφέρει να κουρευουν δάνεα αδιακρίτως. Μακάρι επαναλαμβάνω να κάνω λάθος.
  Οπως ορθά επισημαίνεις , είμαστε αναλυτές του πληκτρολογίου. Τα επερχόμενα γεγονότα θα ανα-δείξουν την αληθινή εικόνα και διάσταση του θέματος.

  Ο διάλογος -ειδικά αν υπάρχουν αντίθετες απόψεις και δεν συμφωνούν όλοι με όλους- φυσικά και είναι επιθυμητός.
  Και φιλικά σου λέω- ότι αυτονόητα αγαπητέ στον πολύπλοκο και εξειδικευμένο κόσμο μας, δεν υπάρχουν. Θα εκπλαγείς δυσάρεστα αν ανακαλύψεις ότι ο τάδε άνθρωπος θεωρεί αυτονόητο μια πληροφορία που για εσένα είναι πρωτόγνωρη ή πρωτάκουστη. Θα μου επιτρέψεις τώρα… Παω να πιω τον καφέ μου..

 8. Παρακολούθησα έναν ενδιαφέροντα διάλογο στην κατηγορία Πουπάκης… κι έχω να πω ορισμένα που ελπίζω να τα βρείτε με τη σειρά σας ενδιαφέροντα. Εκτός ολίγων και ουχί κολίγων ουδείς γιγνώσκει τι μέλει γεννέσθαι. Αν ανοίξουμε λίγο τους ορίζοντες μας και θυμηθούμε λίγο από τη γεωμετρία το σχήμα της ανεστραμμένης πυραμίδας και τις πιθανότητες στήριξης της, ίσως πιθανολογήσουμε τι πρόκειται να συμβεί. Στην κανονική πυραμίδα τα έσοδα για τους ολίγους προέρχονται από την πλατειά βάση. Στη σημερινή φαρσοκωμωδία η πυραμίδα τούμπαρε και καλούνται ελάχιστοι “προνομιούχοι” εργαζόμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, να τροφοδοτήσουν το αδηφάγο τέρας-κράτος και τους ακόμα πιο τερατώδης πολιτικάντηδες, βολεμένους,μιζαδόρους, λαμόγια με την ευρεία έννοια της λέξης. Μεγαλοκαρχαρίες, εφοπλιστές με άσχημες κόρες, εφοπλύστρες, και πάσης φύσεως μεγαλοφραγκάτοι ούτως ή άλλως δεν συμμετείχαν στην οικονομική τροφοδοσία της “σοσιαλιστρικής” κοινωνίας. Και να θέλουν τα υποζύγια να δώσουν, δεν δύνανται πλέον. (Δεν θα βρω το μ@λ@κα που είπε στο “καθυστερημένο” ότι δίνει και το μισθό του για την πατρίδα;) Εδώ το σχέδιο είναι να τους πάρουν και τη μπουκιά από το στόμα. Πόσο νομίζετε ότι θα διατηρηθεί η στρεβλή σχέση; Το μοντελάκι είναι καταδικασμένο εξ’ αρχής. Από τη στιγμή που αντί να αρμέγεις τα πρόβατα τα σκοτώνεις, κάποια στιγμή απλά θα ξεμείνεις από πρόβατα. Εμένα αυτό μου υπαγορεύει η βουκολική φιλοσοφία μου.

  1. Λοιπόν, αφού μαγειρέψεις, χωρίς να κάψεις το φαγητό, στρώσε τον κώλο σου και στείλε μου το παραπάνω ως άρθρο, με εισαγωγή και επίλογο,γιατί απλά είναι γαμάτο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.