Κατάργηση του εφάπαξ ζητά η τρόικα!

Σε πρώτη φάση, δηλαδή τον Ιούνιο, οι δανειστές αναμένεται ότι θα ζητήσουν μείωση του εφάπαξ κατά 30%, ενώ στη συνέχεια –και χωρίς ο χρόνος να έχει ακόμη προσδιοριστεί- θα επιμείνουν την ολοσχερή κατάργησή του.

Επίσης, η τρόικα τη δραστική μείωση των αποζημιώσεων για απόλυση ή συνταξιοδότηση με τη θέσπιση ανώτατου ορίου στο συνολικό ποσό, που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις με πέντε μισθούς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», η μείωση στο εφάπαξ θα είναι κατά μέσον όρο της τάξης των 13.500.Αν θεωρήσουμε ότι ένα μέσο εφάπαξ ανέρχεται στις 45.000 ευρώ, τότε το ποσό θα μειωθεί αυτόματα τα 31.500 ευρώ, ενώ μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν τα εφάπαξ των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, που κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 80.000 ευρώ.

Από τις μειώσεις δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι έχουν καταθέσει αίτηση αλλά δεν έχουν πάρει μέχρι τον Ιούνιο το σχετικό βοήθημα λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αφορά πάνω από 55.000 ασφαλισμένους.

Αποζημιώσεις

Εφόσον υιοθετηθεί πλαφόν αποζημιώσεων 4-5 μηνιαίων μισθών (έναντι 24 για όσους εργάζονται για πάνω από 29 χρόνια στον ίδιο εργοδότη), οι εργαζόμενοι θα χάσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Επίσης, η μείωση της αποζημίωσης θα σημάνει και τη μείωση ή την κατάργηση των αποζημιώσεων των επιχειρήσεων προς τους εργαζομένους που συνταξιοδοτούνται και η οποία αντιστοιχεί στο 50% της νόμιμης αποζημίωσης αν δεν έχουν επικουρική ασφάλιση ή στο 40% αν έχουν.

«Ελληνικό παράλογο»

Οι δανειστές έθεσαν τα συγκεκριμένα ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων λίγο πριν την υπογραφή του νέου μνημονίου. Αξιωματούχος με γνώση των συζητήσεων υποστηρίζει ότι οι ελεγκτές ήταν κατηγορηματικοί, αφού έκαναν λόγο για «ελληνικό παράδοξο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *