Κάθε φορά που μιλάει η τρόικα έρχονται και άλλα μέτρα

Επιπλέον εισπρακτικά μέτρα 8,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013 – 2014, νέες παρεμβάσεις στο εργασιακό και διευρυμένες αποκρατικοποιήσεις ζητά η Κομισιόν.
 
Η έκθεση προόδου για την εφαρμογή του Μνημονίου που συζητούν  σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για να αποδεσμεύσουν την 6η δόση, λέει μεν ναι, αλλά, με πολλά ανταλλάγματα, αστερίσκους και κίτρινες κάρτες.

Σύμφωνα με προσχέδιο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους δανειστές και για νέα μέτρα:

* 8,2 δισ. ευρώ που θα διευκρινιστούν στην αρχή του 2012 και θα πρέπει να εφαρμοσθούν τα επόμενα δύο χρόνια (3,4 δισ. ευρώ το  2013 και 4,8 δισ. ευρώ το 2014).

* Μέτρα τα οποία ενδεχομένως θα ληφθούν το 2012 αν τελικά το έλλειμμα του 2011 αποκλίνει και άλλο. Η Κομισιόν εκτιμά ότι μπορεί αντί για 18,5 δισ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση μπορεί να αυξηθεί στα 19,1 δισ. ευρώ απαιτώντας όχι ισόποσα αλλά περισσότερα σε αξία εισπρακτικά μέτρα.

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι λίγες ημέρες μετά την αναχώρηση της τρόικας από την Αθήνα, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που φτιάχτηκε «παρέα» με τους δανειστές,  έχει αλλάξει. Πέρα από τον στόχο για το έλλειμμα και η  ύφεση είναι μεγαλύτερη: Αντί για 2,5% το 2012 πλέον υπολογίζεται στο 2,81% και οι πτήσεις ανάκαμψης μετά εκτιμώνται πιο χαμηλές στο 0,7% το 2013, στο 2,5% το 2015 και στο 2,9% το 2015.

Το μεγαλύτερο σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία: η ανεργία αναμένεται να φτάσει έως το 17,5% του εργατικού δυναμικού έως το 2013, ενώ ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 33% φέτος και κατά 11% το 2013.

Παρ όλα αυτά η τρόικα ζητά και άλλες παρεμβάσεις στο εργασιακό.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι  με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος με τους  κοινωνικούς εταίρους στον οποίο θα τεθεί και το θέμα των μισθών, των κατώτατων  μισθών, την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά και το ύψος των Ασφαλιστικών Εισφορών.     

Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων γίνεται σαφές ότι ο στόχος του Σεπτεμβρίου αλλά και του Δεκεμβρίου (5 δισ. ευρώ) χάθηκε. Ετσι το χρονολόγιο αλλάζει με τα 5 δισ. ευρώ να πρέπει να έρθουν έως το Μάρτιο του 2012 και τα 15 δισ. ευρώ (στόχος Δεκεμβρίου του 2012) έως τον Μάρτιο του 2013. 

Ωστόσο, δεν αλλάζει ο στόχος των 50 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015 και η Κομισιόν ζητά από την κυβέρνηση άμεση μεταβίβαση στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου όλων των υπό πώληση αξιών, μεγαλύτερα ποσοστά ιδιωτικοποιήσεων αλλά και πώληση ακόμη και σε τίμημα μεγαλύτερο του προβλεπόμενου. Πάντως δικαιολογεί την κυβέρνηση σε έναν βαθμό λέγοντας ότι ήταν δύσκολη η αποκρατικοποίηση πολλών εταιρειών με την πτώση στο ΧΑ στο 40%.

www.capital.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *