Θύελλα με 80(!) μέτρα πριν και μετά τις εκλογές

Τελευταία ενημέρωση την 19 Μαρ 2012 — 09:49

Θα διαψευστεί οικτρά αν πιστεύει κανείς ότι οι εκλογές θα δώσουν λύση στα προβλήματα της χώρας και με τη νέα κυβέρνηση όλα θα κυλήσουν ομαλά. Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά περισσότερα από 80(!) βασικά προαπαιτούμενα μέτρα θα πρέπει να ολοκληρώσει η Ελλάδα μέσα στο κρίσιμο προεκλογικό/μετεκλογικό διάστημα του δεύτερου τριμήνου του έτους, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η χρηματοδοτική ροή του νέου δανείου και η ελληνική οικονομία να συνεχίζει να ελπίζει ότι θα βγει από την κρίση.

Η ΕΕ αναμένει πολλά σ αυτόν τον τομέα από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές η οποία θα πρέπει να συνεχίσει τις παρεμβάσεις που προβλέπονται από το νέο πρόγραμμα διάσωσης. Οι ελεγκτές της τρόικας θα καταλάβουν τις θέσεις τους σε νευραλγικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης πριν τη διεξαγωγή των εκλογών και θα παραμείνουν εκεί και μετά από αυτές, εποπτεύοντας σε καθημερινή βάση τη… διαδρομή των δόσεων. Το «καλώς έχει» των ελεγκτών δεν θα έχει μόνον προφορικό χαρακτήρα, αλλά θα καταγράφεται δίπλα από την κάθε προαπαιτούμενη δράση που υλοποιείται!

Πρόκειται για μία σειρά κομβικών δράσεων που ξεκινούν από την ολοκλήρωση εκκρεμών υποχρεώσεων του πρώτου τριμήνου και φτάνουν μέχρι τη λεπτομερή προετοιμασία και εφαρμογή των νέων. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1% το τρέχον έτος και 4,5% το 2015,ανεξαρτήτως του ρυθμού ύφεσης.

Πέραν των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο, θα πρέπει να καθορισθούν οι δράσεις για τη μείωση του κράτους, το κλείσιμο δημόσιων φορέων, οι νέες φορολογικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις, η αλλαγή του συστήματος προμηθειών, η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος, το εθνικό κτηματολόγιο και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στο μνημόνιο τίθενται και διαρθρωτικά εισπρακτικά ορόσημα για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, που έχουν να κάνουν με την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τους ελέγχους των μεγάλων φορολογουμένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ατόμων με μεγάλη περιουσία και της απόδοσης του ΦΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα να έχει εισπράξει 1 δισ. ευρώ από βεβαιωμένες οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών, το 20% των οφειλών του τρέχοντος έτους, να έχει διενεργήσει 600 ελέγχους φορολογουμένων με μεγάλη περιουσία και 5.000 για την απόδοση του ΦΠΑ και να έχει εισπράξει πάνω από το 50% των φόρων και των προστίμων που έχουν καταλογισθεί από το σύνολο των προσωρινών ελέγχων.

Αποκρατικοποιήσεις

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, που για το παραπάνω διάστημα αφορά τις επιχειρήσεις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, και την ολοκλήρωση της μελέτης για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, η διενέργεια του διαγωνισμού για τον ΟΠΑΠ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου τριμήνου του έτους, η πώληση στο τρίτο τρίμηνο και η είσπραξη του αντιτίμου στο τέταρτο.

Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, που αρχικά αναμενόταν να έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, τοποθετείται για το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγείρει σοβαρές ενστάσεις για την ακολουθούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, επικαλούμενη λόγους ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου.

Ειδικός λογαριασμός για το χρέος

Πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών θα πρέπει επίσης να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας του ειδικού λογαριασμού από τον οποίο θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα οι πιστωτές της χώρας. Σημειώνεται ότι με βάση το αρχικό αίτημα των εταίρων μας ο λογαριασμός θα έπρεπε να τηρείται στο Λουξεμβούργο. Ωστόσο, αποφασίστηκε να τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και να πιστώνεται με τα απαραίτητα κεφάλαια δέκα ημέρες πριν από την λήξη κάθε τριμήνου.

Για το άνοιγμά του η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία αργότερα (2013) θα ενταχθεί και στο Σύνταγμα. Πρόκειται, όπως έχει δηλώσει ο κ. Βενιζέλος, για ένα είδος «αυτοπροστασίας και έγκαιρης προειδοποίησης». Για το τρέχον έτος ο λογαριασμός θα προικοδοτηθεί φυσικά μόνον από τους πόρους του δανείου διάσωσης. Από τη στιγμή όμως που η χώρα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, ο λογαριασμός θα πιστώνεται και από ελληνικά κεφάλαια, τα οποία θα προέρχονται είτε από τις εισπράξεις των αποκρατικοποιήσεων, είτε ακόμη και από τα φορολογικά έσοδα.

Κάτι, που βεβαίως σημαίνει ότι η οποιαδήποτε τρύπα δημιουργηθεί θα πρέπει να καλυφθεί από εσωτερικά κεφάλαια, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.