Θύελλα και δραχμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη

Πού οδηγεί η μικροπολιτική των Βρυξελλών

Την εκτίμηση ότι ίσως η Ελλάδα χρειαστεί και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους της αναφέρει σε έκθεσή του ο οικονομολόγος του Peterson Institute κ. Jacob Funk Kirkegaard.

Στην έκθεση με τίτλο «Brinkmanship in Brussels, Sturm and Drachma for Greece and Europe» (Μικροπολιτική στις Βρυξέλλες, θύελλα και δραχμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη) εκτιμάται ότι το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί αναδιάρθρωση σε δύο φάσεις.

Εάν η Ελλάδα δεν μπορέσει τελικά να καλύψει τις δεσμεύσεις των μεταρρυθμίσεων που έχει λάβει έναντι του ΔΝΤ, ένα δεύτερο PSI θα αποφασιστεί, και το οποίο θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο το δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι το υπόλοιπο χρέος του ιδιωτικού τομέα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την αναδιάρθρωση βάσει της αγγλικής νομοθεσίας.

Σε πρακτικό επίπεδο, ενώ το ΔΝΤ θεωρείται ανώτερος πιστωτής, μια δεύτερη ελληνική αναδιάρθρωση θα επιβάλει απώλειες κυρίως έναντι των άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ. Με άλλα λόγια, η σημερινή συμφωνία PSI απλώς διασφαλίζει ότι οι σοβαρές απώλειες που επιβάλλονται στους ιδιώτες πιστωτές, απλά προηγούνται των δυνητικά σοβαρών απωλειών για τις χώρες της ευρωζώνης.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι η Ελλάδα θα δει μια πορεία του χρέους της, ανάλογη με τις κεντρικές προβλέψεις που στηρίζουν το δεύτερο πρόγραμμα. Σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να υπάρξει ολική συγχώρεση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, εάν η Ελλάδα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ αναφέρεται στην έκθεση του ινστιτούτου.

www.newsbeast.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Θύελλα και δραχμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη”

  1. Η μέθοδος της σαλαμοποίησης στο μεγαλείο της! Δειλά-δειλά, αρχίζει και αποκαλύπτεται το πραγματικό σχέδιο. Θα διασωθούν οι ιδιώτες (τράπεζες, hedge funds), και θα κατανεμηθεί η ζημιά στα κράτη (δηλαδή στους πολίτες), γιατί ήταν γνωστό ότι χρειάζεται περαιτέρω κούρεμα στην Ελλάδα. Μετά, είναι η σειρά των επόμενων κρατών του νότου ….

    Μήπως τελικά, η εφαρμογή του Αγγλικού Δικαίου στην Ελλάδα, ήταν το τυρί για τους πολίτες των πλούσιων Ευρωπαϊκών λαών που δε θέλουν να πληρώνουν το φτωχό νότο? Η φάκα, είναι η προστασία πανευρωπαϊκά του κεφαλαίου, και ο διαμερισμός του χρέους του νότου σε όλα τα κράτη. Να τη και η ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης, πλαγίως, κάμπτοντας έξυπνα τις εθνικές αντιδράσεις των κεντροβόρειων Ευρωπαίων ….  Μετά εκδίδεις και ένα Ευρωομόλογο και … ψεκάστε, τελειώσατε! Τα κέρδη οι τράπεζες, τις ζημιές ο Ευρωπαίος πολίτης … πλέον … , της “τάδε” επαρχίας (πρώην ανεξάρτητο κράτος).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *