Θα κουρέψουν και την ΕΚΤ

Με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI και τις δυο πλευρές να βρίσκονται ακόμη μακριά η επίτευξη συμφωνίας στα επιθυμητά επίπεδα δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανή στο εγγύς μέλλον. Ενώ το πρόγραμμα μείωσης του ελληνικού ιδιωτικού χρέους φαίνεται να οδεύει σε αποτυχία καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως η ΕΚΤ θα δεχθεί τελικά το “κούρεμα” των ομολόγων που κατέχει και ανέρχονται στα €60 δισ. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ακόμα και αν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν φτάσει στα €100 δισ. το πρόγραμμα θα προχωρήσει.

Η απόφαση της Ερωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ανακοινώσιμη αλλά έχει γνωστοποιηθεί παρασκηνιακά και στην Αθήνα. Η ΕΚΤ θα λειτουργήσει σαν χτυσή εφεδρία ώστε να διασφαλίσει την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και να κλείσει το ελληνικό θέμα.

Κορυφαία στελέχη που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζουν ότι αν δε συμμετάσχει η ΕΚΤ τότε είναι πολύ πιθανό το Μάρτιο να σημειωθεί πιστωτικό event και να ενεργοποιηθούν τα CDS.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι κομβικής σημασίας ζήτημα για τις αγορές είναι να μην προωθηθούν οι αλλαγές της Αγκελα Μέρκελ καθώς τότε τίθεται εν αμφιβόλω η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Η διαπραγμάτευση

Το υπουργείο Οικονομικών στην Ελλάδα έχει θέσει επί τάπητος αρκετά σενάρια τα οποία όμως δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους ομολογιούχους.

Πέρα από το IFF, το οποίο έχει αναλάβει θεσμικά το ρόλο του “πωλητή” της συμφωνίας στα μεγάλα funds και τις τράπεζες οι υπόλοιποι ομολογιούχοι είναι πολυδιασπασμένη χωρίς σαφή ή ενιαία θέση, κατάσταση που δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μία λεπτή και κρίσιμη φάση, καθώς έχει υπάρξει συμφωνία σε βασικά θεσμικά σημεία, αλλά απομένει η διαφορά στα επιτόκια και στο ποσό που θα δοθεί υπό τη μορφή μετρητών. Το πιθανότερο είναι η συμφωνία να οριστικοποιηθεί με ένα συνδυασμό και των δύο, επιτοκίων και μετρητών.

Στον αέρα παραμένει και το ζήτημα των εγγυήσεων αλλά η τρόικα δεν φαίνεται να εγκρίνει κάτι τέτοιο, οπότε θα τεθεί σύντομα εκτός διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το θέμα θεωρείται αρκετή η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο αγγλικό δίκαιο.

 

Το επιτόκιο

Οι τράπεζες φαίνεται να συζητούν για επιτόκιο κάτω από 6%, ενώ αρχικά ζητούσαν 8%. Η ελληνική πλευρά επιμένει για 4,5% και παίζει με ταβάνιο το 5%, καθώς πάνω από αυτό το σημείο θα πρέπει να αυξηθεί το κούρεμα.

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ που εκφράζουν την ελληνική πλευρά, διαπραγματεύονται τους όρους καταβολής των συγκεκριμένων μετρητών, ζητώντας ανταλλάγματα στα επιτόκια, και το ύψος του hair cut. Το ποσοστό του “κουρέματος” έχει προσδιοριστεί στο 50% για ομόλογα ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ. Αν κριθεί ότι ο στόχος για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ δεν επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό, Ε.Ε. και ΔΝΤ θα προτείνουν μεγαλύτερο ποσοστό απομείωσης της αξίας του χρέους.

Μία μέρα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης ότι αποχωρεί από την επιτροπή των διαπραγματεύσεων για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), το ισπανικό αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) Vega Asset Management απειλεί να κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας, εάν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να επιμένει σε haircut μεγαλύτερο του 50% στα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *