Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη

Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα είναι σαν ένα παιχνίδι σκάκι. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ μιλάνε για το πώς η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, απομακρύνει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο  δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, όλα κατατείνουν σε μια ελληνική χρεοκοπία.

Πολλές φορές, μια συμφωνία γίνεται με τέτοιο τρόπο, και με απώτερο  σκοπό η άλλη πλευρά να την παραβιάσει. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά έτσι λειτουργούν τα πράγματα στα πολύ υψηλά επίπεδα. Όλα είναι στρατηγική. Έτσι, στην περίπτωση της τελευταίας συμφωνίας, υπάρχουν τόσο αυστηροί όροι, που σίγουρα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Όταν λοιπόν αποτύχει, τότε οι Γερμανοί, και οι Βόρειοι φίλοι τους, θα ισχυριστούν ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν τους Έλληνες, αλλά δυστυχώς, αυτοί δεν τα κατάφεραν.

Ιδού μερικοί  λόγοι για τους οποίους μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει,, παρά την τελευταία αισιόδοξη συμφωνία:

1-Κάποιοι στήνουν την Ελλάδα, για να αποτύχει.

Οι όροι που της έχουν επιβληθεί είναι ιδιαίτερα σκληροί, και η ελληνική κυβέρνηση θα υφίσταται μια διαρκή επιτροπεία. Οποιαδήποτε παραβίαση των όρων, θα χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για να διακοπεί η περαιτέρω βοήθεια. Αυτό μπορεί να γίνει σύντομα.

Είναι φανερό πως υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί που δεν θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Όπως γράφτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Telegraph: «Σίγουρο είναι πλέον πως το Βερολίνο, το Ελσίνκι, και η Χάγη, έχουν αποφασίσει να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, ότι και να γίνει. Ακόμη κι αν η Ελλάδα κάνει επακριβώς όσα απίθανα της ζητάει η τρόικα, δεν θα υπάρξει διαφορά. Θα βρεθεί κάποια άλλη αφορμή…».

2-Οι επόμενες εκλογές στην Αθήνα, μπορεί να διαλύσουν την συμφωνία.

Οι επόμενες εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο. Τα κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο κυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα εγκαταλείψει την συμφωνία.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή hedge funds Dennis Gartman, όποιος νομίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους του μνημονίου, είναι αφελής.

Κάθε μέρα που περνά, ο θυμός και η απόγνωση των Ελλήνων αυξάνονται. Οι πολιτικοί που είναι στην εξουσία γίνονται όλο και πιο μη δημοφιλείς.

Σύμφωνα με κάποιον Έλληνα βουλευτή, «αν πετύχουμε μια αριστερίζουσα κυβέρνηση, τότε θα πούμε ευγενικά στη τρόικα να μας αδειάσει την γωνιά, και θα αρχίσουμε συζητήσεις για την επιστροφή μας στη δραχμή…».

3-Η νέα συμφωνία χειροτερεύει την οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας.

Οι όροι λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα είναι σκληροί.

Η τρόικα απαιτεί την άμεση απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, και την απόλυση άλλων 150.000 ως το 2015.

Επίσης, απαιτείται η περαιτέρω μείωση κατά 20% των μισθών του δημοσίου.

Τέλος, η τρόικα απαιτεί περαιτέρω σημαντικές μειώσεις των επιδομάτων ανεργίας, των συντάξεων, κλπ.

Ήδη, τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί εδώ και δυο χρόνια προκαλούν οικονομικό σοκ στην Ελλάδα. Τα νέα μέτρα θα την αποτελειώσουν.

Σήμερα, το ελληνικό χρέος είναι περίπου 160% επί του ΑΕΠ. Υποτίθεται ότι τα νέα μέτρα θα το κατεβάσουν στο 120% ως το 2020, αλλά πολλοί ειδικοί θεωρούν κάτι τέτοιο ανέφικτο.

Ότι και να γίνει, το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο. Σύμφωνα με μια εμπιστευτική αναφορά αναλυτών της ΕΚΤ, της Κομισιόν, και του ΔΝΤ, είναι πολύ αμφίβολο αν η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές. Μάλλον θα χρειαστεί παρατεταμένη οικονομική στήριξη.

«Υπάρχει μια θεμελιώδης ένταση μεταξύ των στόχων του προγράμματος μείωσης του χρέους και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, υπό την έννοια ότι η εσωτερική υποτίμηση που χρειάζεται για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερη αναλογία χρέους/ΑΕΠ. Έτσι, ένα σενάριο θέλει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση (εξαιτίας των καθυστερήσεων των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων). Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους, ακόμη και σε επίπεδα 160%/ΑΕΠ το 2020».

Το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 6.8% μέσα στο 2011. Το 2012 αναμένεται να είναι ακόμη χειρότερο. Και οι πιθανότητες για μια χρεοκοπία συνεχώς αυξάνονται.

4-Το Σύνταγμα της Ελλάδας θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Βάσει της νέας συμφωνίας, απαιτείται αλλαγή στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με το περιοδικό Economist: «Η Ελλάδα υποσχέθηκε να εφαρμόσει νομοθεσία (στους επόμενους μήνες) που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα της εξυπηρέτησης του χρέους, και μάλιστα μέσα από συνταγματική κατοχύρωση. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να μην αντιστοιχεί στην παρουσία κάποιου Ευρωπαίου Κομισάριου που θα επιτηρεί τον προϋπολογισμό της, αλλά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο…».

Θα δούμε λοιπόν κάτι τέτοιο; Ποιος ξέρει;

Ο εξαναγκασμός ενός ανεξάρτητου κράτους να αλλάξει το Σύνταγμά του, είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν ήμουν Έλληνας, θα ήμουν βαθιά προσβεβλημένος.

5-Η παγκόσμια οικονομική κοινότητα περιμένει από την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές προβλέπουν μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία. Πολλοί συμφωνούν ότι όντως κερδήθηκε χρόνος, αλλά η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.

Όπως έγραψε το Bloomberg: «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα μιας βαθιάς ελληνικής ύφεσης, χρεοκοπίας, και εξόδου της χώρας από το ευρώ… οι αναλυτές Christian Schulz, της Berenberg Bank, και  Jennifer McKeown της  Capital Economics Ltd. θεωρούν ότι όλα αυτά θα συμβούν εντός του 2012».

Η νέα συμφωνία, δυστυχώς, δεν θα αντέξει για πολύ.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να τηρήσει τους όρους που της επιβλήθηκαν.

Και οι Βορειοευρωπαίοι πολιτικοί άλλο που δεν θέλουν, αφού ψάχνουν αφορμή για να διώξουν την Ελλάδα, και να διακόψουν την χρηματοδότησή της.

Μπορεί ο ελληνικό λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του σύντομα. Αν εκλέξει μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση το Απρίλιο, το παιχνίδι τελειώνει.

Για αυτό, ας μη ξεγελιόμαστε από τα δημοσιεύματα και τις επικεφαλίδες.

Η χαοτική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν έχει απομακρυνθεί από το τραπέζι. Μάλιστα, σήμερα είναι ακόμη πιο πιθανή από ποτέ άλλοτε.

theeconomiccollapseblog.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *