Η κυβέρνηση Παπαδήμου οδηγεί το σύστημα σε κατάρρευση

Δεν έχουν καλά – καλά ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους για το νέο Μνημόνιο και ήδη σκέφτονται νέα μέτρα! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να κληροδοτήσει στους επόμενους, μέτρα πολύ σκληρά και ένα νέο προϋπολογισμό που θα πρέπει να εκτελέσουν.

Το πρόγραμμα δε βγαίνει με τίποτε και το αναγνωρίζουν όλοι. Όσα δάνεια κι αν μας δώσουν οι ξένοι, η ύφεση είναι τεράστια και είναι θέμα χρόνου μια εσωτερική στάση πληρωμών από όλους τους πολίτες, κι όχι μόνο από τις επιχειρήσεις. Ήδη, εκτιμάται ότι τα χρέη των εμπορικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 190 δισ, ένα ΑΕΠ ακόμη δηλαδή σε τράπεζες, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, λοιπά χρέη κ.λπ.

Ο κόσμος μέσα στο 2012 θα κληθεί να πληρώσει απίστευτα χαράτσια τη στιγμή που οι μισθοί του έχουν μειωθεί από 20 έως 50%, εκτός βέβαια από τους περισσότερους από 1 εκατ. Άνεργους που δεν έχουν τέτοια… προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Επομένως, κάποια στιγμή το σύστημα θα… κρασάρει και κανείς δε θα μπορεί να πληρώσει την εφορία, τα ταμεία, τα χρέη στις τράπεζες. Όσο για τις δήθεν ρυθμίσεις για κούρεμα δανείων, αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα ενόψει εκλογών αφού τίποτε δε μπορεί να γίνει. Σιγά μην αφήσουν τις τράπεζες να καταρρεύσουν.

Εν πάση περιπτώσει, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για το νέο πακέτο μέτρων που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει από τον Ιούνιο. Στο τραπέζι μάλιστα πέφτει και πάλι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα τα έχει ήδη προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ήδη τα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Δεν αποκλείονται λοιπόν νέες μειώσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις, περικοπές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί κλπ), νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού, μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, διαδοχικά κύματα απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα μέτρα υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τα 12 δισ. μέχρι το 2015 και οι βασικές κατευθύνσεις τους θα είναι, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος:

– Αξιολόγηση στο δημόσιο, κατάργηση «άχρηστων» φορέων, περικοπές των «υπεράριθμων» εργασίας, εξάλειψη κενών θέσεων κλπ.

– Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, νέα αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, παροχές αναλόγως της απόδοσης και όχι της παλαιότητος.

– Νέες περικοπές στο φάρμακο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

-Πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.

-Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια

– Επιπλέον παρεμβάσεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.

– Ευρεία περικοπή κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015,  κατάργηση πολλών εξ αυτών, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

– Φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (ή να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό «ισοδύναμο»), κατάργηση προνομιακών φορολογικών καθεστώτων (γίνεται πχ συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά κλπ).

– Αυστηρός έλεγχος δαπανών , δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν αποδίδουν λογαριασμό, «λογιστές αξιωματούχοι» στα υπουργεία.

www.antinews.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η κυβέρνηση Παπαδήμου οδηγεί το σύστημα σε κατάρρευση”

 1. Καλο και αυτο!  Ο Παπαδημος?  Ο Παπανδρεου? Ο Σαμαρας?  Ποιοι ειναι αυτοι σε συγκριση με μας?

  Απλο!  Οι κουμανταδοροι.

  Τιποτα απο αυτα δεν θα συνεβαιναν αν εμεις……

  Επειδη εμεις δεν…..

  Οι κουμανταδοροι θα κανουν ” παιχνιδι “!

  Στα μετρα τους. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *