Η «επιτυχία» της τρόϊκα στη Λεττονία. ΤΩΡΑ ξέρετε τι μας περιμένει. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες…

Ιδού λοιπόν ακόμα ένα δείγμα «σωτηρίας» μιας χώρας με την γνωστή συνταγή μνημόνιο-τρόϊκα και όποιος αντέξει. Διαβάσαμε στην σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ότι το ΔΝΤ, μετά από τρία χρόνια παραμονής, φεύγει από την Λεττονία. Η τρόϊκα, αφού εξεπλήρωσε το καθήκον της, αφού «έσωσε» την χώρα με το «επιτυχημένο» μνημόνιό της, αποχωρεί και προφανώς στρέφει το ενδιαφέρον της στην αναζήτηση των επομένων υποψηφίων θυμάτων. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σχετική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρονται τα «επιτεύγματα» του μνημονίου στην Λεττονία.

Αναφέρει λοιπόν η έκθεση : «η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ υποτονική σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα και το ποσοστό της ανεργίας παραμένει υψηλό παρά τη μείωσή του», «το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το εισοδηματικό όριο της φτώχειας παραμένει ένα από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το κοινωνικό και πολιτικό κόστος αυτής της «επιτυχίας» ήταν τεράστιο. Η κυβέρνηση που υπέγραψε τη δανειακή σύμβαση κατέρρευσε έπειτα από λίγους μήνες υπό το βάρος της σοβούσας τότε τραπεζικής και οικονομικής κρίσης. Η νέα κυβέρνηση του Βάλντις Ντομπρόβσκις εφάρμοσε απαρέγκλιτα τις εντολές των δανειστών μειώνοντας δραματικά μισθούς και συντάξεις, αυξάνοντας τη φορολογία, κλείνοντας δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σχολεία. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο παροχής κοινωνικών υπηρεσιών έχει επιδεινωθεί, ενώ άνω του 10% του εγχώριου πληθυσμού την τελευταία διετία, αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη εκτός συνόρων. Η Λετονία βρέθηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 1929 καθώς τα προηγούμενα τρία χρόνια η συνολική υποχώρηση του ΑΕΠ ανήλθε στο 25%.

Η χειρότερη χρονιά για τη χώρα ήταν το 2009 όταν η ύφεση άγγιξε το 18% και η ανεργία το 20%. Αιτία αυτών ήταν η βίαιη διαδικασία «εσωτερικής υποτίμησης» που ακολουθήθηκε προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ. Μια «επίδοση» που ακόμα και το ΔΝΤ παραδέχεται ότι σπάνια επιτυγχάνεται από τις χώρες όπου εγκαθίσταται. Η κυβέρνηση της Λεττονίας θα λάβει περίπου 638 εκατ. ευρώ και θα «αποχαιρετήσει» την αντιπροσωπεία των δανειστών που είχε εγκατασταθεί στη χώρα από το Δεκέμβριο του 2008. Συνολικά ΕΕ και ΔΝΤ είχαν θέσει στη διάθεση της Λετονίας δάνειο ύψους 7,5 δισ. ευρώ όμως η Ρίγα είχε αρνηθεί να λάβει αυτό το ποσό.

Εμείς οι «έξυπνοι» όμως, συμφωνήσαμε να πάρουμε και δεύτερο δάνειο, ακόμα μεγαλύτερο από το πρώτο.

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν τι περιμένει την Ελλάδα, που επειδή δεν μας έφθανε το πρώτο μνημόνιο, φρόντισαν ο Παπανδρέου με τον Βενιζέλο να συμφωνήσουν και για δεύτερο, αφήνοντας τον Παπαδήμο και την παρέα του να το υπογράψει. Και εμείς, οι Έλληνες πολίτες, εμπιστευόμαστε τον Παπαδήμο, αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις, με ποσοστά που θα ζήλευε ακόμα και ο μακαρίτης Kim Jong, ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, καλά μας κάνουν και καλά να πάθουμε. Μας αξίζουν τα χειρότερα.

filotimia.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *