Η Λ. Κατσέλη καταψήφισε το άρθρο 37

Καταψήφισε η κυρία Λούκα Κατσέλη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι το ίδιο θα πράξει και στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, όταν θα έλθει το πολυνομοσχέδιο προς ψήφιση, αν δεν υπάρξουν αλλαγές, μεταδίδει  το Βήμα.

«Ελπίζω να υπάρξουν αλλαγές που θα μου επιτρέψουν στην Ολομέλεια να το ψηφίσω», είπε η πρώην υπουργός Εργασίας του ΠαΣοΚ, επιβεβαιώνοντας την δεδηλωμένη πρόθεσή της να μην στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία όσον αφορά την κρίσιμη ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την τρόικα για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Η κυρία Κατσέλη είπε πως έχει διατυπώσει την θέση της και ότι είναι δεδομένη η στάση της «αφού δεν άλλαξε κάτι». Πρότεινε την απόσυρση του άρθρου 37 ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπ’ όψιν όσα ακούστηκαν», ανέφερε, διατυπώνοντας τρία επιχειρήματα:

1. Αν εφαρμοστεί η πίεση των αποδοχών των εργαζομένων προς τα κάτω, αυτό θα επιταχύνει την ύφεση και θα ανατραπούν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

2. Επικαλούμενη την συνέντευξη του επικεφαλής της τρόικας κ. Ματίας Μόρς (στην «Καθημερινή») είπε ότι δεν προέβαλλε η τρόικα την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην οποία οδηγεί σταδιακά το άρθρο 37, κάτι που ανοίγει τον δρόμο και για την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

3. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να ρυθμίσουν τα του οίκου τους, όπως ζήτησαν άλλωστε και οι εκπρόσωποί τους που κλήθηκαν σε ακρόαση από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την περασμένη εβδομάδα.

Την αντίθεσή του στο επίμαχο άρθρο 37 για τις συλλογικές συμβάσεις, όπως έχει διατυπωθεί, καθώς και για την εργασιακή εφεδρεία, διατύπωσε και ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δ. Βαρβαρίγος συντασσόμενος με τον προβληματισμό πρώην υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *