Ηλεκτροσόκ 12% στο ρεύμα

Νέες, τσουχτερές αυξήσεις της τάξης του 12% στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα από τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, η ανακοίνωσή των οποίων είναι θέμα εβδομάδων.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο έχει απορρίψει το αίτημα για μεσοσταθμικές αυξήσεις 19% της ΔΕΗ, η οποία ωστόσο φέρεται να επιμένει ότι αν δεν εγκριθούν ποσοστά τουλάχιστον 15%, από του χρόνου θα γίνει ζημιογόνος και θα κινδυνεύσει με υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης, με τον κίνδυνο ακόμη και ανάκλησης δανείων που έχει πάρει από τράπεζες.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιστολή με το παραπάνω δραματικό περιεχόμενο εστάλη χθες από τη διοίκηση της ΔΕΗ στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος. Πάντως, εκτός από το βασικό σενάριο εξετάζονται και άλλα, όπως για μέση αύξηση σε μονοψήφια ποσοστά ώστε να είναι μικρότερες οι επιπτώσεις στους καταναλωτές. Στην κατεύθυνση ψαλιδίσματος των ποσοστών που ζητά η ΔΕΗ κινείται και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – στο 12% ή χαμηλότερα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές που δοκιμάζονται ήδη από τις αυξήσεις των φόρων και των περικοπών στα εισοδήματά τους.
 
Η γνωμοδότηση της ΡΑΕ που αναμένεται να αποσταλεί στο υπουργείο την επόμενη εβδομάδα θα αναφέρει ποιο θα δικαιολογείται να είναι για το 2012 το μέσο επιτρεπόμενο έσοδο της ΔΕΗ, βάσει του οποίου θα διαμορφωθούν εν συνεχεία οι αυξήσεις στα τιμολόγια. Η τελευταία έχει ζητήσει το έσοδο αυτό να είναι 81,7 ευρώ/MWh, αλλά η ΡΑΕ θεωρεί ότι τα κοστολογικά στοιχεία το δεν δικαιολογούν.
Η κατανάλωση πετρελαίου.Ξεπέρασε το 50% η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης στην περιφέρεια ενώ φτάνει στο 25% στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών. Ετσι, π.χ. στο Νευροκόπι Δράμας, τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο έχουν μειωθεί από τα 650 στα 10 καθώς τα υπόλοιπα καίνε πλέον καυσόξυλα! Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, αν προχωρήσει η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης, η τιμή του τελευταίου θα φτάσει στο 1,40 ευρώ το λίτρο, από 0,93-1,00 σήμερα.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *