Εχουμε χάσει τη μπάλα

«Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σας δώσω μια εκτίμηση για το που θα διαμορφωθεί το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011», απάντησε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο κ. Σαχινίδης δεν δίστασε να παραδεχθεί πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έπεσε έξω όσον αφορά βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις, δικαιολόγησε όμως την αστοχία αυτή επικαλούμενος το ρευστό οικονομικό περιβάλλον που οδήγησε σε ανάλογες αποτυχίες όσους προέβησαν σε παρόμοιες εκτιμήσεις και προβλέψεις.

Η ερώτηση, πάντως, του βουλευτή είχε να κάνει με το ενδεχόμενο νέων μέτρων και συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα προβεί σε νέα μέτρα. Ο κ. Σαχινίδης δεν απάντησε ευθέως και ελίχθηκε, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των δεσμεύσεών της με κοινωνική ευαισθησία.
Παράλληλα και σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, κ.Κ.Μητρόπουλο τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων την επομένη χρονιά θα φτάσουν στο 2,2% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 4,6-4,7 δις ευρώ ή σχεδόν τα μισά από όσα προβλέπει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που ανέβαζε ψηλά τον πήχη, εγγράφοντας έσοδα για τον επόμενο χρόνο ύψους 9,3 δισ. ευρώ.
Τα 4 και πλέον δισ. θα πρέπει να καλυφθούν όπως προκύπτει και με με άλλους τρόπους. Η τρόικα επιστρέφει για την επικαιροποίηση του μνημονίου, το οποίο επιμένει σε ένα πρόγραμμα 28 αποκρατικοποιήσεων με στόχο έσοδα ύψους 9,3 δισ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *