Εκατοντάδες ευρώ το “κούρεμα” στους μισθούς

Αγνώριστοι θα είναι οι επόμενοι μισθοί για χιλιάδες ανθρώπους, άσχετα από το αντικείμενο της εργασίας τους κυρίως λόγω των επιδομάτων που κόβονται.

Εργαζόμενοι είτε στο γραφείο, είτε στο δρόμο θα έχουν απώλειες εκατοντάδων ευρώ, αφού επιδόματα, ακόμη και για την ανθυγιεινή εργασία κόβονται για να παραμείνουν άλλα που ελάχιστα συμβάλουν στην αύξηση του βασικού μισθού.

Για παράδειγμα και για έναν υπάλληλο λογιστηρίου μένουν επιδόματα όπως αυτό για τα παιδιά που αντιστοιχούν στο 5% (για κάθε παιδί) του μισθού, και το επίδομα εκπαίδευσης (πτυχίου) που αντιστοιχεί στο 18% του μισθού αλλά και οι ωριμάνσεις που αντιστοιχούν στο 5% ανά διετία. Περικόπτονται όμως το επίδομα γάμου (10%), το επίδομα οθόνης (15%), το 5% για τα ταμειακά λάθη, αλλά και το επίδομα ισολογισμού που ισοδυναμεί με έναν επιπλέον μισθό το χρόνο.

Έτσι ένας λογιστής με δύο παιδιά που εργάζεται 16 χρόνια θα βρεθεί με νέο μισθό στα 1.426 ευρώ καθαρά, αντί των 1.872 που πήρε τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι μειώσεις απ’ όλα τα παραπάνω αντιστοιχούν σε 446 ευρώ. Ουσιαστικά ο άνθρωπος αυτός έχει απώλεια δύο μισθών το χρόνο.

Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για έναν άνθρωπο που δεν δουλεύει σε γραφείο, αλλά στο δρόμο. Για έναν οδηγό φορτηγού καταργούνται επιδόματα όπως αυτό για τη μεταφορά μεγάλου φορτίου άνω των 13ων τόνων, όπως και αυτό για τη μεταφορά φορτίων από 6 ως 13 τόνους, μαζί με το επίδομα για ρυμούλκηση. Καταργούνται όπως και σε όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους το επίδομα γάμου, ενώ ο συγκεκριμένος εργαζόμενος πλέον δεν δικαιούται και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Έτσι και με μόνα επιδόματα στο μισθό αυτά για τα παιδιά (5%), τις διετίες (5%) και το επίδομα επικίνδυνης εργασίας, ένας οδηγός φορτηγού με 2 παιδιά και πέντε χρόνια εμπειρία θα χάσει από το μισθό του 254 ευρώ (καθαρά) και αντί των 1.190 που πήρε τον περασμένο μήνα θα λάβει μόλις 936 ευρώ (καθαρά) στην επόμενη μισθοδοσία.

newsit.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Εκατοντάδες ευρώ το “κούρεμα” στους μισθούς”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *