ΕΦΕΤ: Ρεκόρ παραβάσεων από τις εταιρείες τροφίμων με υψηλότερο πρόστιμο στην Carrefour

 

Ρεκόρ παραβάσεων στις επιχειρήσεις τροφίμων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, ο οποίος θα ενεργοποιήσει άμεσα «διατροφικό Τειρεσία». Επιχειρήσεις μειώνουν την ποιότητα των τροφίμων, με πιο συχνά «θύματα» τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ επικαλούμενες την οικονομική κρίση αδιαφορούν ακόμη και για τις συνθήκες υγιεινής με τις… κατσαρίδες να κυκλοφορούν ανενόχλητες!

Παραβάσεις
Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, ο αριθμός των παραβάσεων είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας τριετίας και «δυστυχώς δεν έχουν αυξηθεί μόνο οι παραβάσεις αλλά και το ποσοστό της παραβατικότητας. Το ποσοστό αυτό φέτος έχει ανέβει, πρόπερσι ήταν 10% και φέτος είναι 16%». Ενδεικτικό είναι ότι από την ποσότητα των κατασχεθέντων προϊόντων, 54,9 τόνοι έχουν κατασχεθεί σε καταστήματα λιανικής και αφορούν: λαχανικά, κρέατα, σοκολάτες, αλιεύματα, κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο αριθμός των ελέγχων είναι 7.720, αυξημένος κατά 23% από την περσινή περίοδο. Καταγράφηκαν 1.232 παραβάσεις που αφορούσαν σε 529 επιχειρήσεις, με συνηθέστερες παραβάσεις στην ποιότητα των τροφίμων και στη μη καταλληλότητα αυτών των τροφίμων. Παράλληλα, υπεβλήθησαν 487 πρόστιμα ύψους 3.813.000.000, με μεγαλύτερο πρόστιμο, όπως είπε ο κ. Μίχας, «στην Carrefour ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, στην οποία είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ».

Ο κ. Μίχας τόνισε ότι η εταιρεία έχει ενημερωθεί για τις συνέπειες που θα ακολουθήσουν, εάν δεν συμμορφωθεί.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μίχας, «θα κλείνουν καταρχήν για τρεις ημέρες συμβολικά και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο. Είναι μια προειδοποίηση πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν γίνεται μια συγκεκριμένη επιχείρηση, μέσα σε 2,5 χρόνια να έχει 120 επιχειρήσεις και 2.300.000 πρόστιμο».

Καταγραφή
Ο κ. Μίχας ανακοίνωσε και τη δημιουργία «Διατροφικού Τειρεσία» διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα σύστημα καταγραφής των παραβάσεων όχι μόνο από ελέγχους του ΕΦΕΤ, αλλά όλων των ελεγκτικών μηχανισμών. Θα δημιουργηθεί μια μαύρη λίστα όπου θα ενημερώνεται ο πολίτης – καταναλωτής, αλλά παράλληλα και μία λευκή λίστα για τις επιχειρήσεις που έχουν ελάχιστες παραβάσεις.

 

πηγή: imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *