Δυσανάλογο το κόστος των μέτρων για τους Έλληνες

FT: 5.600 ευρώ σε νέους φόρους θα πληρώσει κάθε νοικοκυριό

Το οικονομικό και κοινωνικό κόστος των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα για τη μείωση του χρέους θα πλήξει τα νοικοκυριά με έναν άνευ προηγουμένου ρυθμό. Αυτό αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times, παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία στο εξής.

Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι «τα ανακοινωθέντα μέτρα για το 2011 αφαιρούν από κάθε ελληνικό νοικοκυριό 5.600 ευρώ ή 14% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος, ποσοστό διπλάσιο από τα αντίστοιχα στις ομοιοπαθείς Πορτογαλία και Ιρλανδία και τριπλάσιο από της Ισπανίας που αυτοβούλως εφαρμόζει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας».

Κατ΄ αναγωγή, μόνο τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθούν κατά 77% έως το 2015 και είναι προφανές πως θα απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα δε μεγαλύτερες αν συμπεριληφθεί και η μείωση του ελλείμματος, υποστηρίζει η εφημερίδα.

Εξάλλου, διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου περιστολής δαπανών ύψους 24,6 δις ευρώ. Ακόμη όμως κι αν η κυβέρνηση πετύχει να εφαρμόσει τα μισά από τα προβλεπόμενα μέτρα, το μέσο εισόδημα θα μειωθεί κατά 11%, ή 4.500 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει πως το ελληνικό πακέτο θα είναι πιο οδυνηρό από εκείνο της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.

www.24h.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *