Δραματική αύξηση των ψυχικά ασθενών κατά 92% τα τρία τελευταία χρόνια!!!

Τρομακτικά είναι τα ποσοστά αύξησης των επισκέψεων στα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων τα τελευταία τρία χρόνια εξαιτίας της κρίσης.

Στον Ευαγγελισμό για παράδειγμα τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά.

Οι ασθενείς που εμφανίζονται με συμπτώματα άγχους κατάθλιψης,πανικού και….
τάσεις αυτοκτονίας έχουν αυξηθεί κατά 92%.

Οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και οι υποχρεώσεις του επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται ατομικά και όχι οριζόντια, κλαδικά, ηλικιακά ή ρατσιστικά. Τα αισθήματα της αδικίας που δημιουργούνται από την αδιάκριτα κακή μεταχείριση των πολλών ή τη διακριτά ευνοϊκή μεταχείριση των λίγων αποσταθεροποιούν τον κοινωνικό ιστό και έχουν νοσηρές επιπτώσεις στους καθημερινούς ανθρώπους .

Αυτά είναι τα λόγια του Κώστα Αλεξανδρόπουλου, προέδρου του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ένωσης Επαγγελματιών Ψυχιάτρων και διευθυντή του ψυχιατρικού τομέα ΓΝΑ Ευαγγελισμός, όπου έχει παρατηρηθεί δραματική αύξηση, κατά 92%, των ψυχικά ασθενών που επισκέπτονται τα ιατρεία τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζοντας συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, πανικού, όπως επίσης και τάσεις αυτοκτονίας, λόγω της κρίσης. Πρόσθεσε: Ο χώρος απασχόλησης του ψυχιάτρου είναι φανερό πλέον ότι δεν είναι τα άσυλα και τα νοσοκομεία, αλλά κυρίως οι χώροι εργασίας, διημέρευσης και ανάπαυσης των ανθρώπων .

Ειδικότερα δε, σε έρευνα που παρουσίασε στο συνέδριο ο Γιάννης Χιώτης, ειδικευόμενος ψυχίατρος στον Ευαγγελισμό, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει παρατηρηθεί αύξηση, σε ποσοστό 118%, των ασθενών με αντιδραστική κατάθλιψη την τριετία 2008-20011.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο των ψυχικά νοσούντων, έχει παρατηρηθεί μία αύξηση της τάξης του 134% των ασθενών που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίων, ενώ η αύξηση αριθμού των εργαζόμενων ασθενών είναι της τάξης του 165%.

Το ποσοστό των ανέργων και των απόρων ασθενών έχει αυξηθεί σε ποσοστό 75% και όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των ασθενών, στις ηλικίες άνω των 50, δηλαδή μεταξύ αυτών που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 44%.

Αντίστοιχη αύξηση, 45%, έχει παρατηρηθεί μεταξύ των συνταξιούχων ασθενών, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Χιώτης αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ποσοστού το προσεχές διάστημα, ύστερα από τις επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.

Απ την πλευρά του, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων ανήκουν όχι μόνο οι άνεργοι, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, όσοι έχουν δάνεια και χρέη, γυναίκες, ασθενείς με χρόνια ψυχικά προβλήματα, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε ψυχικό επίπεδο.

Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος. Τόνισε δε, ότι η έκταση του χρέους σχετίζεται με βλαπτικές μεταβολές στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριόπουλο, οι πιο εμφανείς επιπτώσεις της κρίσης είναι η αύξηση ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η κατάχρηση ουσιών, οι τάσεις αυτοκτονίας, η θνησιμότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα αναπνευστικά προβλήματα, οι ηπατικές νόσοι που επηρεάζουν κυρίως τις χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη θνησιμότητα και νοσηρότητα.

Υπογράμμισε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 σημειώθηκε αύξηση 40% των αυτοκτονιών σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010, ενώ όπως είπε, πάνω από το 4% του πληθυσμού έχει κάποιο βαθμό εξάρτησης από ουσίες. Έκανε επιπλέον γνωστό ότι έχει παρατηρηθεί, σε ποσοστό 35%, αύξηση της χρήσης αντικαταθληπτικών χαπιών σε σχέση με το 2006.

Η μόνη αντίδραση είναι η οριζόντια, κοινοτική αλληλεγγύη σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος. Αναφερόμενος στις κοινωνικές και εθελοντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται, ξεκαθάρισε ότι οι αντιδράσεις αλτρουισμού από μόνες τους δεν αποτελούν αποτελεσματικό δίχτυ για το κύμα ψυχικής νοσηρότητας, το οποίο πρόκειται να έρθει μέσα στο 2012 .

Υπό αυτό το πρίσμα, επισήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία δικτύων επαγγελματιών υγείας και δομών πολιτικής και κοινωνικής προστασίας καταρτισμένες από επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο γιατρών και νοσηλευτών πρώτης επαφής .

Την ανάγκη για ανάπτυξη κοινωνικών δικτύων για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόνισε με τη σειρά του ο Ελευθέριος Λύκουρας, διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. Αττικόν.

armageddon-news.blogspot.com

2 σχόλια σχετικά με το “Δραματική αύξηση των ψυχικά ασθενών κατά 92% τα τρία τελευταία χρόνια!!!”

 1. Ευχαριστούμε τα τάγματα των υπαλλήλων των εισπρακτικών εταιριών , για την τεράστια συμβολή τους στο θεάρεστο αυτό έργο .
  Η συνεισφορά τους κρίνεται ως ανεκτίμητη. Χωρίς αυτούς τους άξιους ανθρώπους(;) , οι στόχοι μας για τον έλεγχο του πληθυσμού δεν  θα ήτο δυνατόν να επιτευχθούν .

  Η  Μ.Κ.Ο. του 1% (ολίγων και εκλεκτών),
   για τη στείρωση και των έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων χρεωμένων Ελλήνων.

  Υπερήφανοι Χορηγοι-υποστηρικτές :
  Τράπεζες , διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο ,καπιταλιστές , μαυραγορίτες , ρουφιάνοι , δωσίλογοι , ΔΝΤ ,Ε.Κ.Τ., Ε.Ε. , ατενίστας , αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι ,πουλημένες πουτάνες του κ-υ-νοβουλίου(ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ), Καγιενίστας , αυνανίστας ψηφοφόροι του κεφαλαίου, εφιάλτες ,υπουργείο προστασίας του συστήματος , Ματατζήδες,
  απολιτικίστας , οργάνωση για τη διάσωση των μυρμηγκιών της πλατείας συντάγματος , οσφυοκάμπτες και λασπολόγοι των εξεγερμένων ελλήνων, ευρωκουρελαρία .

 2. Και ομως ηταν τοσο απλο!  Ενα ντου στη Βουλη! Ενα ντου στις τραπεζες!

  Δεν ειμαι μισελληνας, ουτε μισανθρωπος, ομως δεν μπορω να δεχτω με τιποτα οτι καποιος “παιρνει αναποδες στροφες” λογω της καταστασης πιο ευκολα απο το να αντιδρασει της προκοπης!

  Το βλεπω φυγομαχια!  σιγουρα ενα ποσοστο ειναι πραγματικο αλλα τοσο μεγαλο, με τιποτα!
  Αλλο ενα κολπο των νεοελληνων για να αποφυγουν να αντιμετωπισουν την κατασταση οπως πρεπει. 

  Και απο την αλλη οι ψυχασθενεις που μας κυβερνουν να παριστανουν τους “νορμαλ”!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *