Δεν υπάρχει credit event για τα ελληνικά CDS, λέει η ISDA

Δεν υπάρχει περίπτωση «credit event» σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, αποφάσισε ομόφωνα η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) ύστερα από τα δύο αιτήματα που είχαν κατατεθεί σχετικώς στην Ένωση.

Όπως αποφάνθηκε η ISDA, δεν υπάρχει περίπτωση ενεργοποίησης των CDS με την εισαγωγή των CACs στα ελληνικά ομόλογα, ενώ επισημαίνει ότι με την απόφασή της αυτή ουσιαστικά απαντά και στα δύο αιτήματα που είχαν διατυπωθεί στην ιστοσελίδα της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την Ελλάδα ήταν ομόφωνη.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το πρώτο αίτημα που υποβλήθηκε αφορούσε στο εάν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων είναι πλέον subordinated (χαμηλότερης προτεραιότητας) σε σχέση με την ΕΚΤ και με συγκεκριμένες εθνικές κεντρικές τράπεζες, των οποίων τα ομόλογα αποκτήθηκαν από την ελληνική δημοκρατία πριν από την εφαρμογή της νέας ελληνικής νομοθεσίας, και εάν αυτή η «υποβάθμιση» αποτελεί restructuring credit event.

Η επιτροπή της ISDA (EMEA DC) αποφάνθηκε ομοφώνως ότι το συγκεκριμένο ερώτημα δεν ικανοποιεί κανένα από τα σκέλη του προσδιορισμού του subordination όπως έχει οριστεί από την ISDA το 2003 και επομένως δεν έχει λάβει χώρα ένα restructuring credit event.

Το δεύτερο υποβληθέν ερώτημα αφορούσε στο εάν υπήρξε κάποια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής δημοκρατίας και των ιδιωτών πιστών της Ελλάδας η οποία να συνιστά restructuring credit event.

Η EMEA DC αποφάνθηκε ότι δεν έχει εν γνώσει της κανένα στοιχείο για μια συμφωνία η οποία να ανταποκρίνεται σε ό,τι η ίδια προσδιορίζει ως restructuring credit event με βάση τα όσα έχει η ίδια διαθέσιμα, και για αυτό αποφάσισε ομοφώνως ότι δεν έχει συμβεί ένα τέτοιο event.

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η κατάσταση στην ελληνική δημοκρατία εξελίσσεται ακόμη και οι σημερινές αποφάσεις δεν επηρεάζουν το δικαίωμα ή την ικανότητα άλλων συμμετεχόντων της αγοράς να υποβάλουν περαιτέρω ερωτήματα στην EMEA DC σχετικά με την ελληνική δημοκρατία ούτε αποτελεί έκφραση της άποψης του οργανισμού για το εάν ένα credit event θα μπορούσε να συμβεί αργότερα, καθώς περαιτέρω στοιχεία γίνονται διαθέσιμα.

Τις (ομόφωνες) αποφάσεις της Επιτροπής έλαβαν οι Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JPMorgan Chase Bank, Morgan Stanley, UBS, BNP Paribas, Societe Generale, Citadel Investment Group, D.E. Shaw Group, BlueMountain Capital, Elliott Management Corporation, PIMCO.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *