ΖΗΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ! Ο ΣΕΒ ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙ: «ΟΧΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ»
Την Τετάρτη ο τραπεζικός πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρο της Εθνικής Β. Ράπανο και το διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Απ. Βαμβακάκη για να συζητήσουν τους όρους που θα διέπουν την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Την ίδια ώρα που οι τραπεζίτες έχουν λάβει πάνω από 170 δισ. ευρώ (!), οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίζονται ώστε να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα προνόμια στην μετά την ανακεφαλαιοποίηση εποχή. Στη δίωρη συνάντηση συζητήθηκαν τα άνευ προηγουμένου κίνητρα που θα δοθούν στους υφιστάμενους αλλά και στους νέους μετόχους προκειμένου να τοποθετήσουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες, ώστε να καταστεί εφικτή η κάλυψη του 10% επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.
Η κάλυψη τουλάχιστον 10% από την πλευρά των υφιστάμενων μετόχων, τους εξασφαλίζει την παραμονή του μάνατζμεντ στα χέρια τους. Επίσης συζητήθηκε και η έκδοση κοινών μετοχών με πενταετή αναστολή ψήφου, αντί για κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Ουσιαστικά, συγκυβέρνηση και τραπεζίτες συναποφασίζουν τα χρήματα των φορολογουμένων να είναι ένα ακόμα δώρο προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Πιο συγκεκριμένα, οι αξιώσεις των τραπεζιτών είναι οι εξής:
1) Τα δικαιώματα επαναγοράς των μετοχών (επί του συνόλου των μετοχών), κατά τη λήξη της πενταετίας (warrants). Οι τραπεζίτες τονίζουν ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όλες τις μετοχές που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν τα δικαιώματα αυτά είναι 1 προς 4, τότε η αναλογικότητα των μετόχων δεν διατηρείται, αφού το 50% θα παραμείνει στο ΤΧΣ και θα μπορεί να πωληθεί σε άλλους μετόχους.
2) Η τιμή στην οποία θα επαναγοράσουν τα δικαιώματα αυτά οι μέτοχοι.
3) Το επιτόκιο των κεφαλαίων που θα δανειστούν.
4) Οι φοροαπαλλαγές για την απόσβεση των ζημιών!
ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΣΕΒ
Με προκλητική ανακοίνωσή του, ο ΣΕΒ λασπολογεί κατά του δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ καιεκβιάζει και κινδυνολογεί λέγοντας ότι οι κρατικοποιήσεις βάζουν φρένο στην ανάκαμψη (!) της ελληνικής οικονομίας.
«Το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να θεωρήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως ευκαιρία για την επανακρατικοποίησή τους και την αποκατάστασή τους ως κύριο γρανάζι του πελατειακού μηχανισμού, όπως υπήρξαν στο παρελθόν επί κρατικής τους ιδιοκτησίας». «Μόνο έτσι θα διατηρηθεί ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό κλάδο και θα αποφύγουμε να φορτωθούν οι φορολογούμενοι μια νέα μεγάλη κρατική και αναποτελεσματική ΔΕΚΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.
Ο ΣΕΒ παραλείπει επαίσχυντα να αναφέρει ότι, οι συνέταιροί του στην οικονομική ελίτ της Ελλάδας δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό να φορτώσουν ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες των φορολογουμένων. Το αστικό «πολιτικό σύστημα», που αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι σφιχτά αλυσοδεμένο στο άρμα των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει παρεκκλίνει –ούτε στο ελάχιστο– στις πολιτικές που αυτό υπαγορεύει.