Βόμβα δεκάδων δισεκατομμυρίων από “κόκκινα” δάνεια στις τράπεζες

Τελευταία ενημέρωση την 21 Απρ 2013 — 22:37

Συναγερμό διαρκείας στις τράπεζες έχουν σημάνει τα “κόκκινα” δάνεια, που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, φτάνοντας στα 37,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο και καλπάζοντας για τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.

Το ασφυκτικό κλίμα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που σηκώνουν τα χέρια ψηλά και αδυνατούν να προστατεύσουν ακόμα και το ιερό κεραμίδι για να στεγάσουν τις οικογένειές τους, διαπιστώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), καθώς στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε καθυστέρηση βρίσκονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 11 δισ. ευρώ από το σύνολο των 79,2 δισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί (ποσοστό 14%), ενώ τα καταναλωτικά σε καθυστέρηση είχαν σκαρφαλώσει στα 9 από τα 35 δισ. ευρώ που είχαν δώσει οι τράπεζες (ποσοστό 26,4% από 20,0% τον Δεκέμβριο του 2010).

Σε απελπισία βρίσκονται και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βλέπουν τις πωλήσεις να έχουν φθάσει στο ναδίρ, τη στιγμή που οι κρουνοί των χρηματοδοτήσεων είναι ερμητικά κλειστοί για να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους και να μη βάλουν το πιστόλι τους στον κρόταφο. Η ΤτΕ καταγράφει εκτίναξη των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων στα 16 δισ. ευρώ (συνολικά έχουν δοθεί 122,7 δισ. ευρώ), ενώ το ποσοστό από το 8,8% τον Δεκέμβριο του 2010 αυξήθηκε στο 13,0% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Συνολικά ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ επίσημα η ΤτΕ εκτιμά περαιτέρω άνοδό τους στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Διάστημα, δηλαδή, για το οποίο δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία. Συνολικά οι τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 252,9 δισ. ευρώ, ενώ σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες βρέθηκαν τα 37,3 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής προκύπτουν ακόμα δυο σημαντικά στοιχεία: Ο δείκτης των ρευστών διαθεσίμων υποχώρησε δραματικά στο 12,8% από 25,5% τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις αυξήθηκε στο 130,1% από 116,8% τον Δεκέμβριο του 2010. Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικού ύψους εκροές καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος και περίπου 60 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης), ενώ και οι εξασφαλίσεις μέσω των οποίων αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα συνέχισαν να υφίστανται απομείωση της αξίας τους ή και (κάποιες εξ αυτών) να μη γίνονται αποδεκτές μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε πρώτη φάση και των τραπεζών σε δεύτερη, που αποκλείστηκαν από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, όπως αναφέρει η ΤτΕ.

Η ραγδαία αυτή επιδείνωση αποδεικνύει τη γύμνια των εγχώριων τραπεζών και απαντάει στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση του Μνημονίου και η τρόικα έριξαν όλο το βάρος τους να σώσουν τις τράπεζες και όχι τη χώρα!

www.avgi.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Βόμβα δεκάδων δισεκατομμυρίων από “κόκκινα” δάνεια στις τράπεζες”

  1. Μπα ένα στα τέσσερα είναι επίσημα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν κολλήσει όλα, ακούω γονείς που λένε ότι σήμερα θα φάνε πατάτες φούρνου για μεσημέρι κι άλλοι τίποτα ή από τα συσήτεια

  2.  Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αρθρου είναι πολύ απλά διότι ζούμε σε μια τραπεζοκρατία και τίποτε παραπάνω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.