Βουλή: Θα διατηρηθεί η αναστολή των πλειστηριασμών για πρώτη κατοικία

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την προσαρμογή των δανειακών υποχρεώσεων των καταναλωτών, εξαιτίας της μείωσης ή απώλειας εισοδημάτων τους», αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, προς απάντηση ερώτησης σχετικής με το ενδεχόμενο νέας αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

 

Ο υφυπουργός ενημερώνει τον ερωτώντα βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Γιαννάκη, ότι «η κυβέρνηση διερευνά και παρακολουθεί τις ακολουθούμενες πρακτικές, ώστε να διασφαλίσει ότι οι ρυθμίσεις των τραπεζών που γίνονται είναι πράγματι ουσιαστικές, αντιμετωπίζουν και δεν αναστέλλουν απλώς το πρόβλημα των οφειλετών, προσανατολίζονται στις πραγματικές δυνατότητες των πολιτών και δεν επιδεινώνουν για τους καταναλωτές τους όρους εξυπηρέτησης των δανείων (π.χ. παράταση περιόδου αποπληρωμής με αύξηση του επιτοκίου)».

Όπως μάλιστα αποκαλύπτει ο κ. Κουτσούκος, «στο πλαίσιο αυτό, και με διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα λάβει τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να διευκολύνουν την προσαρμογή της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών στα νέα δυσμενή οικονομικά δεδομένα». Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προσθέτει ο υφυπουργός, «εξετάζει πράγματι και τι θέμα της παράτασης της αναστολής των πλειστηριασμών».

Όπως εξηγεί ο κ. Κουτσούκος, «οι λόγοι που επέβαλλαν τις μέχρι σήμερα αναστολές των πλειστηριασμών (σ.σ.: με τους Ν. 3986/2011 και 3869/2010), δεν φαίνεται πράγματι να έχουν αρθεί».

Εξάλλου, όπως σπεύδει να υπογραμμίσει με το έγγραφό του ο υφυπουργός, «η αναστολή των πλειστηριασμών διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ανάμεσα σε πιστωτικά ιδρύματα και οφειλέτες ώστε να επιδιωχθεί η καλύτερη δυνατή διευθέτηση και εξυπηρέτηση των οφειλών τους».

Επιπλέον, αναφέρει ο κ. Κουτσούκος, η παράταση αποτρέπει μια υπερφόρτωση της Δικαιοσύνης που θα μπορούσε να προκληθεί στην παρούσα φάση από την κατάθεση αιτήσεων στα αρμόδια Ειρηνοδικεία για ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων και συγχρόνως αιτήσεων για αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων.

www.greekmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *