«Αυτό δεν είναι βοήθεια για την Ελλάδα αλλά για τις τράπεζες»

Η πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα αμφισβήτησε ξανά σήμερα την αποτελεσματικότητα των δανειακών συμβάσεων της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) με την Ελλάδα.

«Ας το πούμε ευθέως: Αυτή δεν είναι βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά μάλλον προς τις τράπεζες στις οποίες οφείλει η Ελλάδα», δήλωσε η κ. Ραντιτσόβα στην εφημερίδα «Sme». Το 2010 η κ. Ραντιτσόβα είχε αρνηθεί να συμβάλει η Σλοβακία στο πρώτο δάνειο προς την Ελλάδα, ικανοποιώντας μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στη χώρα της, αλλά εξοργίζοντας τους εταίρους της στην ΕΕ.

«Και άλλες χώρες θα έπρεπε να είχαν αρνηθεί διότι τα χρήματα δεν βοήθησαν την Ελλάδα καθ’ οιονδήποτε τρόπο», είπε η πρωθυπουργός στην εφημερίδα.

Τον Οκτώβριο πάντως η κ. Ραντιτσόβα διακινδύνευσε την πολιτική της καριέρα, καθώς υποστήριξε τα σχέδια της ΕΕ για τη μεγέθυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), συνδέοντας την έγκριση της απόφασης αυτής με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείτο: η πρόταση καταψηφίστηκε.

Παρότι το σλοβακικό κοινοβούλιο, σε νέα ψηφοφορία, ενέκρινε τελικά τη μεγέθυνση του EFSF, η ήττα τής κ. Ραντιτσόβα ώθησε τους βουλευτές να συμφωνήσουν να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές τη 10η Μαρτίου, δύο -και πλέον- χρόνια πριν από το πέρας της τετραετούς εντολής του Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Ραντιτσόβα έχει πει ότι θέλει να αποχωρήσει από την πολιτική μετά τις εκλογές.

24h NewsRoom

Ένα σχόλιο σχετικά με το “«Αυτό δεν είναι βοήθεια για την Ελλάδα αλλά για τις τράπεζες»”

  1.  Εγώ θα συμφωνήσω. Η Ιβέτα λέει αυτό που βλέπουμε όλοι μας πλην της κυβέρνησης και των μνημονιακών κομμάτων που την στηρίζουν.
    Η πρώτη δανειακή σύμβαση του 2010 έγινε για να μην πτωχεύση η χώρα και για να είναι συνεπής έναντι των δανειστών μας, προκειμένου να μας δεχτούν το 2012 στις αγορές.
    Αποτέλεσμα : οι πολίτες της χώρας πτώχεευσαν και οι αγορές δεν μας δέχτηκαν το 2012. Μάλιστα τώρα προβλέπεται ότι ως το 2020 δεν υπάρχει περίπτωση να μας δεχτούν.
    Η δεύτερη δανειακή σύμβαση έρχεται να καλύψει δύο ανάγκες.
    1. Την επανακεφαλαιποίηση των τραπεζών ( με δικά μας λεφτά ) εξαιτίας των απωλειών που θα έχουν λόγω του κουρέματος των ομολόγων, PSI. 
    2. Την κάλυψη των δανειακών μας υποχρεώσεων για το 2012 προς τις αγορές ( τράπεζες ) 
    Αλήθεια που ακούστηκε ο δανειζόμενος να χρηματοδοτεί τον δανειστή !!!! ?
    Τί κούρεμα είναι αυτό και ποιά τα ωφέλη του δανειζόμενου, αφού η μείωση του χρέους από το κούρεμα των ομολόγων δημιουργεί νέο χρέος για την χρηματοδότηση των δανειστών ?
    Πόσα από αυτά τα δις που δανειστήκαμε από το 2010 έως σήμερα έχουν δοθεί για ανάπτυξη και πόσα δόθηκαν στις τράπεζες?
    Για να μην μιλήσουμε για όρους δανεισμού, το δίκαιο της σύμβασης, τις εξασφαλίσεις που δίνονται, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου,την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, τη φτώχεια, την ανέχεια, τα οικονομικά αδιέξοδα της κοινωνίας.
    Και μετά από όλα αυτά το 2020
    Το χρέος μας θα είναι 120% – 140% του ΑΕΠ. 
    Όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας θα έχουν ξεπουληθεί
    Οι πολίτες θα ζουν στην φτώχεια και την ανέχεια, χρεωκοπημένοι και προδομένοι.
     
    Copyright orat+@&%%
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *