«Ταφόπλακα» στις ελπίδες των φυσικών προσώπων που κατέχουν ελληνικούς τίτλους του Δημοσίου και συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ότι θα αποζημιωθούν, έβαλε η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδινε μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η «μάσκα» του υπουργού έπεσε στις Βρυξέλλες μετά το «άδειασμα» του πρόεδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τόνισε «τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση και δεν θα αποζημιωθεί άμεσα ή έμμεσα κανένα φυσικό πρόσωπο ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».
Αλλωστε, και η έκθεση της Κομισιόν για την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 ότι δεν θα αποζημιωθεί εκ των υστέρων κανένας ομολογιούχος που έλαβε μέρος στο PSI.
Ηξεις αφήξεις
Ο εμπαιγμός των μικρο-ομολογιούχων επενδυτών από τον «τσάρο» της οικονομίας ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα, μετά την επιστροφή του από το Eurogroup. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 21/2/2012, ερωτηθείς για τα ομόλογα των μικρο-καταθετών (9.500 από τους 11.000 έχουν τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι 100.000 ευρώ), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κατηγορίες πολιτών που πρέπει να αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο, θα αντιμετωπισθούν με ειδικό τρόπο ως πολίτες».
Το…παραμύθι του κ. Βενιζέλου συνεχίστηκε και την επόμενη ημέρα, 22/2/2012, καθώς απαντώντας σε δημοσιεύματα δήλωσε ότι «αποτελεί ακραία παρερμηνεία η διαπίστωση ότι κινδυνεύουν με μεγάλες απώλειες χιλιάδες μικροεπενδυτές. Αντιθέτως, αυτό που είπα είναι πως θα ληφθεί μέριμνα ώστε όσες κατηγορίες πολιτών πρέπει να διασφαλισθούν, θα διασφαλισθούν. Κι αυτό αφορά ακριβώς αυτόν που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μικροεπενδυτής, που δεν είναι όμως επενδυτής, αλλά αποταμιευτής».
Την πρόθεσή του να «καλύψει» τους Ελληνες που έχουν επενδύσει τις οικονομίες του στα ομόλογα του Δημοσίου εξέφρασε ο υπουργός και κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το PSI στη Βουλή στις 23/2/2012. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «νύχτα και μέρα ψάχνουμε να βρούμε πρακτικές λύσεις ώστε να καλυφθούν απολύτως οι Ελληνες αποταμιευτές και να μη δημιουργηθούν δυσεπίλυτα νομικά και οικονομικά προβλήματα για την ελληνική δημοκρατία», ζητώντας ωστόσο λίγη υπομονή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του «κουρέματος» και διαβεβαιώνοντας τους ιδιώτες ομολογιούχους ότι «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».
Με στρουθοκαμηλισμούς ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας, μετά το «άδειασμα» από τον πρόεδρο του Eurogroup, απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις αναφέροντας ότι ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την άποψη του Eurogroup και ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες συζητήσεις».
Την ίδια στάση κράτησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ συνέχισε τον εμπαιγμό των ομολογιούχων δηλώνοντας ότι «οι πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο».
Σε στιλ Παπανδρέου
Αμεση ήταν η απάντηση της Ν.Δ. διά στόματος του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας και βουλευτή Κυκλάδων, κ. Γιάννη Βρούτση, ο οποίος δήλωσε ότι «αποδεικνύεται πως ο κ. Βενιζέλος άλλα λέει δημοσίως στους πολίτες και άλλα στις κλειστές συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες. Τα ψέματά του, τα είπα-ξείπα, οι επιπολαιότητές και οι αντιφάσεις του δεν έχουν τελικά ούτε αρχή ούτε τέλος. Προτού ακόμη αναλάβει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ο ερχόμενος αντιγράφει τις πρακτικές του απερχόμενου. Τι Παπανδρέου, τι Βενιζέλος;».
«Θα δικαιωθούμε»
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει όλα όσα έχασε από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ακόμα και αν χρειαστεί να κινηθεί νομικά, και θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι στο τέλος τα μέλη του δικαιωθούν, όπως έγινε και στην περίπτωση της Αργεντινής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του συλλόγου, κ. Γιάννη Μαρινόπουλο, μπορεί οι κ.κ Βενιζέλος και Γιούνκερ να ανακοίνωσαν ότι δεν θα υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση για τους ιδιώτες- κατόχους ελληνικών ομολόγων, όμως οι τράπεζες είχαν διαφορετική αντιμετώπιση. «Πώς στις τράπεζες έδωσαν 30 δισ. ευρώ για επανακαιφαλαιοποίηση και θέσπισαν και φοροαπαλλαγές για τριάντα χρόνια και για τους ομολογιούχους δεν μπορούν να κάνουν εξαίρεση;», αναφέρει ο ίδιος.
Τι υποστηρίζει ο Βενιζέλος
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της αποζημίωσης των ομολογιούχων ο κ. Βενιζέλος τόνισε: “Έχω αγωνιστεί πάρα πολύ για το θέμα. Η θέση του Eurogroup είναι απολύτως αρνητική γιατί έχουν εμφανιστεί ομολογιούχοι σε άλλες χώρες οι οποίοι δημιουργούν ζητήματα νομικών ευθυνών. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να σταματήσει αυτή η συζήτηση τώρα, να ολοκληρώσουμε το PSI, να αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ανακυκλώνουμε ιστορικά αυτή τη συζήτηση, χαϊδεύουμε αυτιά χωρίς να μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις”.
Κληθείς να σχολιάσει τη συχνά σκληρή στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών W. Schaueble τόνισε: “Του έχω πει πολλές φορές ότι χαίρομαι γιατί ‘πάντα ήσουν πάρα πολύ ειλικρινής και καθαρός απέναντί μου’. Και ποτέ δεν έκρυψε την αντίληψή του πώς πρέπει η Ελλάδα να κάνει μια γενναία και ριζοσπαστική κίνηση σε σχέση με το δημόσιο χρέος. Εγώ του εξήγησα από την αρχή ότι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν πράγματα που θα έθεταν σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ.
Γιατί μια μεταβολή στο δημόσιο χρέος, μια διαγραφή δημοσίου χρέους με την Ελλάδα εκτός ευρώ θα ήταν δώρο άδωρο, λόγω των προβλημάτων που θα δημιουργούσε στην ίδια την υπόσταση της χώρας στις αναπτυξιακές της προοπτικές, στο επίπεδο μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, περιουσιών, στην αντοχή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο ιδιωτικό χρέος, στο δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο θα απέμενε και θα ήταν εκφρασμένο σε ευρώ, άρα λοιπόν η λύση της εξόδου από την Ευρωζώνη ήταν και είναι αδιανόητη, καταστροφή, εκτός πάσης ιστορικής προοπτικής”.
“Δυστυχώς πρέπει να κάνεις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για να μπορέσεις να σώσεις την εθνική οικονομία, για να ξαναπάρει μπροστά η μηχανή, να αποκαταστήσεις τις απώλειες”, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.