Αγώνας δρόμου από το ΙΚΑ για να βρει χρήματα για συντάξεις και δώρο

Πηγές χρηματοδότησης αναζητά εναγωνίως το ΙΚΑ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έως τα μέσα του μηνός Δεκεμβρίου. Η διοίκηση του Ιδρύματος αναζητά πάνω από 1 δισ. ευρώ προκειμένου να καταβάλλει το…
δώρο και τις συντάξεις του Ιανουαρίου.

Μέρος από αυτά αναμένεται να δοθούν από την 6η δόση, ως προκαταβολή της κρατικής χρηματοδότησης για το 2012, ενώ για τα υπόλοιπα το ΙΚΑ προσανατολίζεται σε άλλες λύσεις όπως είναι ο εσωτερικός δανεισμός από άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Βήμα, οι άλλες λύσεις που θα χρησιμοποιήσει το ΙΚΑ προκειμένου να συμπληρώσει το ποσό, αφορούν τον εσωτερικό δανεισμό από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, την μετατροπή ομολόγων σε repos, ενώ «υπολογίζει» και στην είσπραξη δύο κρατικών ομολόγων που λήγουν εντός του μήνα Δεκεμβρίου.

Ακόμη κι αν τελικώς βρεθούν τα χρήματα , στην ουσία δίδεται προσωρινή λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ, καθώς τα έσοδα του Ιδρύματος παρουσιάζουν μεγάλη κάμψη και, η έλλειψη ρευστού, θα επανεμφανιστεί σύντομα.

«Με δυσκολία εξασφαλίζουμε κάθε μήνα την καταβολή των συντάξεων», είχε δηλώσει πρόσφατα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ρ. Σπυρόπουλος σημειώνοντας ότι το 2011 ήταν ο δυσκολότερος χρόνος στην ιστορία του ΙΚΑ, καθώς η οικονομική κρίση έχει φέρει το ίδρυμα σε δεινή οικονομική θέση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι το σύνολο των ταμείων είχε το 2011 απώλειες εσόδων της τάξεως των 4,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αυξημένης ανεργίας και των μειωμένων μισθών του ιδιωτικού τομέα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Για το 2012 η μείωση των εσόδων αναμένεται να ξεπεράσει και αυτά τα επίπεδα.

fimotro.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *