«Ήρθε η ώρα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;»

Τελευταία ενημέρωση την 12 Μαρ 2012 — 15:59

Κανείς δε θέλει να καταστρέψει το «ευρωπαϊκό όνειρο»

Πληθώρα δημοσιευμάτων και αναλύσεων αναφέρονται και σήμερα στην Ελλάδα επικεντρώνοντας στην επόμενη ημέρα του PSI, στην ενεργοποίηση των CACs, στην απόφαση της ISDA και κηρύξει «πιστωτικό γεγονός» στη χώρα, στην πληρωμή των CDS, αλλά και στις επερχόμενες εκλογές.

Ανάμεσα σε αυτά, το αμερικανικό δίκτυο CNN, σε εκτενές δημοσίευμά του, παρουσιάζει με ακρίβεια τη συμφωνία που επετεύχθη για την Ελλάδα, καθώς, όπως υποστηρίζει, το κολοσσιαίο χρέος της χώρας μας έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Παρότι η συμφωνία αποτελεί μία «βαθιά ανάσα» για τη χώρα και για την ευρωζώνη, το CNN τονίζει ότι η απόφαση για ενεργοποίηση των CACs αποτέλεσε «κόκκινο πανί» για τους οίκους αξιολόγησης, όμως το μεγαλύτερο θέμα παραμένει: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέο πακέτο διάσωσης.

Το CNN αναφέρεται εκτενώς στα «Greek statistics», στις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις, καθώς και στην αδυναμία της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις.

Παρόλα αυτά, η Ευρωζώνη συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους. Κανείς δε θέλει να καταστρέψει το «ευρωπαϊκό όνειρο».

Το CNN, στην ανάλυσή του, θεωρεί ότι ουδείς επιθυμεί μία άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς οι συνέπειες θα ήταν οι ίδιες ή και χειρότερες από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Παράλληλα, αναφέρεται στον κίνδυνο της μετάδοσης της κρίσης που έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες, με δεδομένο ότι για παράδειγμα η Ιταλία αντιπροσωπεύει το 17% της οικονομίας της ευρωζώνης – επτά φορές περισσότερο από την ελληνική οικονομία.

«Η ιταλική οικονομία είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει».

Τέλος, το CNN θέτει το ερώτημα «Ήρθε η ώρα να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ;»

Παρά την ανακούφιση που προσέφερε το δεύτερο πακέτο διάσωσης, οι αναλυτές διχάζονται. Κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ αν δε βελτιωθεί η κατάσταση μετά το δεύτερο δάνειο, ενώ κάποιοι τονίζουν ότι η έξοδος από το ευρώ είναι αδύνατη λόγω των δραματικών συνεπειών που θα είχε.

Το CNN τονίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος θα απελευθέρωνε την Ελλάδα από το βάρος της ισοτιμίας, αλλά θα είχε βαριές συνέπειες, αναφέροντας μεταξύ των άλλων ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας θα καθυστερούσε για πολλά χρόνια.

 

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.