Έρχεται βροχή ειδοποιητηρίων για φόρους ακινήτων

Του Σπύρου Δημητρέλη

Τέσσερα ειδοποιητήρια για την πληρωμή φόρων ακινήτων θα λάβουν μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους χιλιάδες φορολογούμενοι. Τα ειδοποιητήρια θα είναι αποτέλεσμα της επικαιροποίησης και οριστικοποίησης της ακίνητης περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων μέσω της υπηρεσίας ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης ακινήτων Ε9.

Η υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία την περασμένη εβδομάδα και πρόκειται να «κλείσει» στις 23 Δεκεμβρίου. Μέσω της υπηρεσίας ζητείται από όλους τους φορολογούμενους που δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικό Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009 ή είχαν κάποια μεταβολή στην ακίνητη περιουσιακή κατάσταση το 2010 να προχωρήσουν σε επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν τα ακίνητά τους. Συγκεκριμένα, περίπου 300.000 φορολογούμενοι που το 2008 είχαν μεταβολή στην ακίνητη περιουσιακή τους κατάσταση δεν έχουν λάβει ακόμη το σχετικό εκκαθαριστικό λόγω νομικού προβλήματος που είχε προκύψει με την ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει το σχετικό έργο. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων άνοιξε την ηλεκτρονική εφαρμογή προκειμένου οι φορολογούμενοι να κάνουν τις τελευταίες διορθώσεις πριν προχωρήσει στην έκδοση των εκκαθαριστικών. Μάλιστα μέσω της υπηρεσίας οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τα δεδομένα της περιουσιακής τους κατάστασης για το 2010 και το 2011.

Όταν θα «κλείσει» η ηλεκτρονική υπηρεσία τότε θα ξεκινήσει η εκκαθάριση και έκδοση των εξής ειδοποιητηρίων:

– του εκκαθαριστικού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2009. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων του φορολογούμενου. Το αφορολόγητο είναι 100.000 ευρώ για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

– του εκκαθαριστικού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 για όσους δεν το έχουν λάβει ακόμη. Ο φόρος υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστή 0,1% έως 1% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας. Το αφορολόγητο όριο το συγκεκριμένο έτος έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ ατομικό.

– του εκκαθαριστικού της έκτακτης εισφοράς 2010 επί των μεγαλοϊδιοκτητών για όσους δεν το έχουν λάβει ακόμη. Και το έκτακτο τέλος έχει αφορολόγητο όριο 400.000 ευρώ ατομικό.

– του εκκαθαριστικού του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 0,2% έως 2% ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας και το αφορολόγητο όριο έχει περιοριστεί στα 200.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *