Έξι χρόνια κάθειρξη σε Ισπανό πρώην υπουργό

Με έξι χρόνια κάθειρξη πληρώνει πρώην υπουργός στην Ισπανία την ανάμειξή του σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και πρώην περιφερειακός πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων Νήσων, ο 57χρονος Χάουμε Μάτας, κρίθηκε ένοχος ότι χρησιμοποιούσε παρανόμως δημόσια χρήματα για να πληρώνει δημοσιογράφο που έγραφε τις ομιλίες του.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος φρόντιζε επιμελώς να πλέκει το εγκώμιο του Μάτας στα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργαζόταν, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών. Σ’ ένα πρώην αξιωματούχο του γραφείου Τύπου των Βαλεαρίδων και στον επικεφαλής μιας υπηρεσίας επικοινωνίας επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ως 1,5 έτους.

Ο Μάτας κατηγορήθηκε ότι κατέβαλε στο δημοσιογράφο σχεδόν 500.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία των Βαλεαρίδων.

Η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι και η μοναδική για τον Μάτας, ο οποίος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος από το 2000 ως το 2003 στη συντηρητική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Κατά τη διάρκεια της κατοπινής θητείας του ως περιφερειακός πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων, από το 2003 έως το 2007, φημολογείται ότι απέκτησε μια ολόκληρη περιουσία.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μάτας σχετίζονται και με την κατασκευή του αθλητικού συγκροτήματος Palma Arena, το τελικό κόστος του οποίου-100 εκατομμύρια ευρώ-αποδείχθηκε διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Μάτας εμπλέκουν επίσης τον Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, σύζυγο της Κριστίνα, κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, σε βάρος του οποίου διεξάγεται χωριστή έρευνα για διαφθορά, στις Βαλεαρίδες.

www.zougla.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Έξι χρόνια κάθειρξη σε Ισπανό πρώην υπουργό”

  1. Βρε τα ρεμάλια τους Ισπανούς. Τέτοιους πολιτικούς που έχουν καλά να πάθουν.

    Ενώ εμείς!

    Οι δικοί μας είναι όλοι τίμιοι. Ζωντανή απόδειξη, αποτελεί το γεγονός, ότι ποτέ Έλληνας πολιτικός δεν πήγε φυλακή.

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *